Vattnet ligger spegelblankt över Albysjön och trots tidig morgon värmer solen. Ett 50-tal personer – politiker, byggentreprenörer, intresseorganisationer och privatpersoner, står på klipphällen vända mot Tyresta naturreservat. Det är förväntansfull stämning i luften.

I dag ska den nya bron över Nyforsviken invigas och ett band har knutits mellan de rostfärgade stålräckerna.

Efter ett klipp av Alexander Enkvist (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är det kommunalrådet Anita Mattsson (S) och hennes kollegor som är först ut över den hängande betongbron, innan resten kommer efter.

– Det här är en fantastisk dag och så roligt att så många är här. Jag kan inte komma på så många tillfällen där ordet "äntligen" passar bättre, säger hon.

Broinvigning Tyresö

Försenad och fördyrad

Bron skulle egentligen varit klar tidigare, arbetet började redan i september 2021 och skulle vara klart våren 2022. Det försenades på grund av att alla tillståndshandlingar inte fanns på plats. Arbetet har också varit mödosamt på grund av det porösa berget och den värdefulla naturen som arbetarna behövt ta hänsyn till.

Den ursprungliga budgeten på 16 miljoner har spräckts på grund av förseningarna och de allt dyrare kostnaderna för byggmaterial. Vad notan landar på vill kommunen däremot inte säga förrän projektet är helt avslutat.

Oppositionen kritisk

Brobygget har kritiserats av bland annat den nuvarande oppositionen, med Moderaterna och Kristdemokraterna i spetsen, som menar att kommunen inte ska syssla med saker som "politiker kanske tycker är gulligt".

– Vi har ju stora investeringsbehov – att renovera skolor, vägunderhåll och sånt – då kan vi inte hålla på med en massa andra saker som är trevligt att ha. Frågan är vem som efterfrågat bron, sa gruppledaren Anki Svensson (M) strax efter valet, då det för en kort stund såg ut att bli ett M-lett styre.