Natten mot tisdagen brann det på sju platser runt om i Stockholm. Polisen misstänker att samtliga är anlagda. Det tredje larmet kom klockan 01.35 från en villa i Enskededalen. Boende i huset släckte den synliga branden. Men glöden spred sig sedan ned till grunden och tog ny fart. Huset är enligt polisen nu obeboeligt.

Dock är huset inte nedbrunnet. När Mitt i kommer till platsen ser allt ut som vanligt, om det inte vore för polisband och polisbilar utanför huset.

Villan står står kvar och ser fin ut från utsidan, men är enligt polisen obeboelig på grund av skador i grunden.

Villan står står kvar och ser fin ut från utsidan, men är enligt polisen obeboelig på grund av skador i grunden.

Anders Björklund

"Fick hämta tillhörigheter"

I en trädgård i villaområdet står en man med en arborist och tittar på ett träd som skadades efter det kraftiga snöfallet i november.

– Jag vaknade inte av några sirener. Däremot av att brandbilarnas motorer var i gång. Sedan fick familjen komma in och hämta tillhörigheter, säger han.

Han tycker att utvecklingen i Stockholm är obehaglig. Polisen misstänker att man på flera platser använt sig av tändvätska för att anlägga bränderna. Så också i Enskededalen.

I nuläget är teorin att gärningspersonen eller personerna kan ha anlagt branden på fel adress.

– Det är vår hypotes. Det kan röra sig om att det är fel adress. Men det är för tidigt att slå fast. Det får förundersökningen visa, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

– Det är för jävligt. Man blir rädd. Det är en helt vanlig familj som bor på adressen, säger grannen.

Kan vara fel adress

Polisens presstalesperson Daniel Wikdahl menar att det är osannolikt att det sju bränder inträffar samma natt utan brottslig bakgrund.

– Vi tror inte att det är samma gärningsman på alla bränder men vi tror inte heller att det är en slump att sju olika anlagda bränder inträffar så nära inpå varandra i polisregionen. 

Är det här de kriminellas nya metod?

– Tidigare har vi arbetat mycket med händelser som sett ut på ett visst sätt när man har gett sig på bostäder. Men de här senaste nätterna har det varit av ett annat slag. Om det har skett någon förändring i hur man agerar eller om det här är tillfälligheter går inte riktigt att svara på. Men vi har med oss de tankarna och frågorna också. 

Gripit tre personer

Under en presskonferens med rikspolischefen meddelar man under tisdagsförmiddagen att tre personer gripits efter nattens bränder.

– Vi har gripit tre misstänkta, vid två olika tillfällen och jakten på gärningsmän fortsätter, säger rikspolischef Anders Thornberg på polisens presskonferens.