Förstärkning. Hybridgräsplanerna som ska byggas på Gärdet blir ett efterlängtat tillskott för stans fotbollsklubbar, menar DIF. Foto: Pekka Pääkkö

Hybridplaner på Gärdet räddning

I Stockholm saknas det 27 idrottsanläggningar. Men de två konstgräsplanerna på Gärdet kommer i alla fall att göra underverk för fotbollen, menar DIF. När det gäller hallarna står Östermalms hopp till Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 10:02, 26 jan 2022

Först skulle de stå klara 2020, sedan 2021 – och sedan hittade man föroreningar i marken. Som det ser ut nu beräknas de nya hybridgräsplanerna på Gärdet stå klara 2023.

Och de är efterlängtade, menar Mats Jansson, verksamhetsansvarig på Djurgårdens ungdomsverksamhet.

– De kommer att underlätta otroligt för fotbollsklubbarna i stan. När de är i bruk kommer vi att ha det hyfsat bra.

Att Stockholms stad slår fast att det saknas 27 idrottsanläggningar är inget som Mats Jansson tvivlar på.

– Om man ska vara ärlig är det ännu större brist på hallar än på fotbollsplaner. För basket och handboll är läget akut.

Det innebär till exempel att det för Djurgårdens IF är svårt eller rent av omöjligt att få tider till inomhusfotboll. Problemet går långt tillbaka i tiden, menar Mats Jansson.

– Stockholm har länge prioriterat idrottsytor alldeles för lågt. Både Göteborg och Malmö har varit betydligt bättre där, Stockholm är i särklass sämst i Sverige på detta.

Ansvarig. Mats Jansson, verksamhetsansvarig på Djurgårdens ungdomsverksamhet.

När det gäller hallarna står det stora hoppet till den fortsatta utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden. Där har idrottsförvaltningen signalerat att det behövs en friidrottsanläggning, en simhall, två fullstora idrottshallar och en 11-spelsplan med konstgräs.

Mats Jansson är försiktigt positiv.

– Hittills har det inte byggts en enda idrottsyta i Norra Djurgårdsstaden, utom hallen vid Bobergsskolan. Men det finns stora ytor kvar att bygga på och jag tycker att det har blivit en större medvetenhet om att barn behöver röra på sig.