Johan Karlsson, vd för Better Shelter, visar nödbostaden som monterats upp vid Telefonplan. Foto: Märta Lefvert

Husen från söderort gör nytta ute i världen

Ett litet företag vid Telefonplan ger tiotusentals flyktingar världen runt ett bättre liv, när de kan byta dragiga tält mot stabila nödbostäder. Vd:n och Sturebybon Johan Karlsson satsar nu på hus till Syrien, där kriget rasat i tio år.

  • Publicerad 07:46, 29 mar 2021

Det är fantastiskt att se hur människor inreder de här enkla husen.

I en lokal vid Telefonplan står ett mycket litet hus. Det är 17,5 kvadratmeter stort och rymmer ett enda rum. Den som vill ha avskildhet får dela av det med ett draperi.

För den som bor i en modern bostad i ett fredligt land kan det verka påvert, men för tiotusentals flyktingar världen över innebär Better Shelters bostäder en stor förbättring. Stabila tak och väggar i stället för fladdriga tälttyg. Riktiga dörrar i stället för dragkedjor. Ett hus som inte riskerar att blåsa omkull eller läcka in vatten när vädret är uselt.

– 80 miljoner människor är på flykt i världen. Många bor i åratal i flyktingläger. De här husen gör stor skillnad för dem, säger Johan Karlsson, Sturebybo och vd för Better Shelter.

Johan Karlsson öppnar ett av husets fönster, som är försett med myggnät. Foto: Märta Lefvert

Läste på Konstfack

Mitt i träffar honom i Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan. Här har företaget både sitt kontor och sin utvecklingsverkstad, där en av bostäderna finns att se.

Det var också vid Telefonplan allting började.

– Jag läste industridesign på Konstfack och gick ut 2008, när det var jättetufft att få jobb. Då var den humanitära världen ganska främmande för mig men när jag insåg hur många flyktingar som bor i enkla bomullstält fick jag idén att göra något åt det, berättar han.

Samarbetade med Ikea

Tillsammans med andra industridesigner fick Johan Karlsson till ett samarbete med Ikea Foundation och FN:s flyktingorgan UNHCR. De utvecklade en husprototyp som kunde levereras i ett platt paket och monteras med verktyg som låg i paketet.

– Vi startade in Etiopien och Irak, och det fungerade bra. Sedan ville FN gå vidare från pilotprojekt till produktion, berättar han.

Nymonterade hus från Better Shelter, i nordvästra Syrien. Foto: Watan Foundation

Blir personliga

Sedan 2015 har Better Shelter sålt 65 000 hus, framför allt till FN men också till lokala organisationer. Stommen består av rör, medan väggar och tak är av hårt plastskum. Inte särskilt mysigt, men de som flyttar in är ofta kreativa.

– Det är fantastiskt att se hur människor inreder de här enkla husen och gör dem trivsamma, säger Johan Karlsson, när han kikar in i det kala rummet.

Det senaste året har företaget etablerat sig i nordvästra Syrien, där 30 000 familjer nu flyttar in i 6 700 hus. Nöden är stor, efter tio års brutalt krig. Fler leveranser är därför på gång.

– De som bor i lägren vill hem, men har ingen möjlighet. Det känns meningsfullt att hjälpa dem.

Två pojkar vid en flyktingbostad i nordvästra Syrien. Foto: Maram Foundation

FN köper de flesta husen

Better Shelters nödbostäder kostar drygt 1 000 euro. Köpare är framför allt FN men också andra organisationer.

Företaget är icke vinstdrivande. Överskott från försäljningen återinvesteras i verksamheten.

Garantin är tre år. De första, som installerades i Etiopien 2013, håller dock än. Stålstommen håller i minst tio år och kan uppgraderas med lokalt material, som plåttak och bambu.

Lokala aktörer förser husen med uppvärmning/nedkylning. Uttag för skorsten finns.

Visa merVisa mindre

Digital utbildning under pandemin

Husen monteras i flyktinglägren. Före pandemin lärde anställda från Better Shelter ut monteringen på plats.

Nu har man utvecklat digitala lösningar, bland annat en onlineutbildning, som ges från utvecklingsverkstaden vid Telefonplan.

Materialet till nödbostäderna tillverkas i fabriker i södra Sverige och Baltikum. Paketeringen sker i Polen. Därifrån skickas paketen ut i världen.

Visa merVisa mindre