I en lokal vid Telefonplan står ett mycket litet hus. Det är 17,5 kvadratmeter stort och rymmer ett enda rum. Den som vill ha avskildhet får dela av det med ett draperi.

För den som bor i en modern bostad i ett fredligt land kan det verka påvert, men för tiotusentals flyktingar världen över innebär Better Shelters bostäder en stor förbättring. Stabila tak och väggar i stället för fladdriga tälttyg. Riktiga dörrar i stället för dragkedjor. Ett hus som inte riskerar att blåsa omkull eller läcka in vatten när vädret är uselt.

– 80 miljoner människor är på flykt i världen. Många bor i åratal i flyktingläger. De här husen gör stor skillnad för dem, säger Johan Karlsson, Sturebybo och vd för Better Shelter.

Läste på Konstfack

Mitt i träffar honom i Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan. Här har företaget både sitt kontor och sin utvecklingsverkstad, där en av bostäderna finns att se.

Det var också vid Telefonplan allting började.

– Jag läste industridesign på Konstfack och gick ut 2008, när det var jättetufft att få jobb. Då var den humanitära världen ganska främmande för mig men när jag insåg hur många flyktingar som bor i enkla bomullstält fick jag idén att göra något åt det, berättar han.

Samarbetade med Ikea

Tillsammans med andra industridesigner fick Johan Karlsson till ett samarbete med Ikea Foundation och FN:s flyktingorgan UNHCR. De utvecklade en husprototyp som kunde levereras i ett platt paket och monteras med verktyg som låg i paketet.

– Vi startade in Etiopien och Irak, och det fungerade bra. Sedan ville FN gå vidare från pilotprojekt till produktion, berättar han.

Blir personliga

Sedan 2015 har Better Shelter sålt 65 000 hus, framför allt till FN men också till lokala organisationer. Stommen består av rör, medan väggar och tak är av hårt plastskum. Inte särskilt mysigt, men de som flyttar in är ofta kreativa.

– Det är fantastiskt att se hur människor inreder de här enkla husen och gör dem trivsamma, säger Johan Karlsson, när han kikar in i det kala rummet.

Det senaste året har företaget etablerat sig i nordvästra Syrien, där 30 000 familjer nu flyttar in i 6 700 hus. Nöden är stor, efter tio års brutalt krig. Fler leveranser är därför på gång.

– De som bor i lägren vill hem, men har ingen möjlighet. Det känns meningsfullt att hjälpa dem.