Skyfallet i torsdags var det största på 20 år i Stockholm. Följderna blev stora på många håll, när vägar, parker och byggnader översvämmades. Störst var problemen på Södertörn och i de södra förorterna i Stockholms stad. Hundratals villaägare har till exempel fått sina källare översvämmade.

– Och det en uppskattning i underkant. Det är otroligt många människor som drabbats, säger Jonas Blomqvist, regionchef för skadeservice hos företaget Recover, som bland annat arbetar med översvämningar.

Lång väntan på hjälp

Från onsdagseftermiddagen fram till torsdag morgon var enbart detta företag ute på 135 uppdrag, i allt från källare hos villaägare och bostadsrättsföreningar till butiker och samhällskritiska byggnader. Andra företag i branschen hade lika fullt upp med att pumpa ut vatten ur byggnader.

Ändå fick många drabbade vänta i timmar – eller över ett dygn – på hjälp. Många tog saken i egna händer. Som Björn Tesch, villaägare i Mälarhöjden. Delar av hans källare stod under vatten när han kom hem vid 18-tiden på onsdagskvällen.

– Jag åkte och köpte en pump och träffade flera andra "översvämningsgubbar" i affären. Sedan hjälptes jag och en polare åt att få bort allt vatten med pump och skovel. Det tog många timmar, berättar han.

Stora följdskador

I Björn Techs fall hade vattnet tryckts in i källaren via ett avlopp under altanen. Vattenståndet var 5–7 centimeter högt, bedömer han. Han har nu slitit ut det förstörda golvet och är beredd på en lång process med uttorkning av källaren, renovering och kontakter med försäkringsbolaget.

Det är han inte ensam om.

– Den akuta insatsen för att få bort vattnet är bara början. Det blir enormt mycket följdskador. I de värsta fallen har illaluktande avloppsvatten forsat in. I dag har många också inrett sina källare och då är det också mycket inredning som förstörs, säger Jonas Blomqvist

Överfullt avloppssystem

Orsaken till översvämningarna var att avloppssystemen blev överfulla. På Stockholm vatten och avfall (Svoa), som ansvarar för vatten- och avloppssystemet i Stockholms stad och Huddinge, arbetade man hårt med att hantera flödena. Men Svoa betonar också att man enligt lagstiftningen ansvarar för upp till 10-årsregn – inte 20-årsregn.

– Samtidigt samarbetar vi inom staden för att hantera även större flöden. Stockholm är en gammal stad och det finns fortfarande ledningar som lades för hundra år sedan. När man bygger nya områden i dag planerar man för att hantera stora vattenflöden bland annat genom olika lösningar för dagvatten och ytor med växter, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Svoa.

Viktigt med grönska

De extrema skyfallen kommer att bli vanligare i Stockholmsregionen, enligt SMHI:s klimatanalyser. Det är alltså något både Svoa och kommunerna förbereder sig för. Alexandra Fleetwood betonar vikten av grönska.

– Om det är för mycket asfalt blir det lättare översvämningar. Därför behöver vi städer med mycket grönska. Grönområden kan ju sluka stora regnmängder. Ett bra budskap till enskilda villaägare är att inte asfaltera för stora delar av tomten.