Koppla hunden. Henrik Niklasson, jägmästare och naturvårdsintendent på Kungliga Djurgårdens förvaltning understryker att det nu råder koppeltvång. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Hund bet ihjäl rådjur på Gärdet

Fram till 20 augusti råder koppeltvång – även på Gärdet. Nyligen sprang en hund ikapp ett fullvuxet rådjur och bet ihjäl det. Jägmästaren Henrik Niklasson är orolig över vissa hundägares okunskap om vad som gäller.

  • Publicerad 14:31, 28 maj 2021

– Du är i alla lägen alltid ansvarig för vad din hund gör. Även om du har lånat ut den till någon annan, säger Henrik Niklasson, jägmästare och naturvårdsintendent på Kungliga Djurgårdens förvaltning.

För ett par veckor sedan fick han rycka ut då en hund hade ignorerat sin ägares kommandon och i  stället satt iväg efter ett vuxet rådjur och fällt det. Det hände vid Borgen på Gärdet.

Rovdjur i grunden

– Som nybliven hundägare är man kanske inte medveten om alla de här ansvarsdelarna som följer med ägarskapet. Man kanske inte ens tänker på att det finns förvånansvärt mycket vilda djur även inne i staden.

Det är ett särskilt strikt ansvar perioden mellan 1 mars och 20 augusti. Det är de vilda djurens barnkammartid. I princip betyder det att hunden alltid och överallt ska vara kopplad. Ändå syns ofta okopplade hundar springa på Gärdet ner mot Djurgården.

– Det finns en regel som tillåter att man har så kallat osynligt koppel, att man har så pass bra kontroll över hunden att det är just som ett osynligt koppel. Men i praktiken är det väldigt få hundägare som har en sådan koll och disciplin på sin hund när instinkten tar över hos djuret. Hunden är i grund ett rovdjur och grundinstinkten är att jaga.

Kopplad. Strikt kopplingstvång råder mellan första mars och 20 augusti. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Särskilt olycklig är kombinationen hund – häst, hunden vill jaga och hästen är ett flyktdjur. Det kan gå riktigt illa för en överraskad häst - och för ryttaren.

– Vi vill påminna alla, nyblivna som erfarna hundägare, att just den här perioden är det fullt av små harungar, fågelungar och andra småttingar. De finns här trots att man kanske inte ser dem, säger Henrik Niklasson.

Rätt att avliva

Det är inte bara vilda ungar som kan fara illa av hundars framfart utan också tamdjur – och hundarna själva.

Nu har ”kungens får” kommit ut på norra Djurgården och på södra Djurgården är korna utsläppta vid Isbladskärret. Henrik Niklasson betonar att de som äger tamboskap har långtgående rättigheter när det gäller att freda sina djur. Den som äger får eller kor som en hund gett sig på har rätt att avliva dem på stället.

– Ingen vill ju hamna i en sådan situation. Vi önskar att alla är medvetna om det här och är lite extra försiktiga så att alla kan njuta av Djurgården på ett annat sätt, så att man slipper tråkiga incidenter som det med rådjuret.

Kopplingstvång råder överallt

Hundar ska alltid vara under sin ägares kontroll. Du som hundägare är alltid ansvarig för vad djuret gör - även om du lånat ut hunden.

Under perioden 1 mars -20 augusti råder i princip kopplingstvång överallt. Om du har en vallhund som tränats i år på sin uppgift kan du eventuellt ha ett "osynligt koppel", dvs så bra pli på hunden att endast ett fåtal uppfyller det kriteriet.

Att inte ha kontroll på sin hund i naturen under den här tiden är ett bötesbrott som kan ge dagsböter på upp mot 5 000 kronor. Men i vissa fall kan det bli skarpare, om en hund inte går att fånga kan den skjutas.

Visa merVisa mindre