Det är ett fasligt liv vid biodlarföreningens lilla röda stuga i Sundby gård, där Lars Skoglund och Urban Schelén sågar till nya bottnar till bikupor.

Vi promenerar ner från det lilla huset mot bikuporna tillsammans med Hans Samland, som är ordförande i Huddingeortens biodlareförening. Han är en van guide och föreningen har tagit emot mellan 3 500 och 4 000 skolelever genom åren.

– Jag brukar säga att de ska kunna två ord när de går härifrån: Pollinering och metamorfos. En gång när jag klev på pendeltåget satt en skolklass som varit här på tåget. När de fick syn på mig ropade alla: Pollinering! Då hade de ju lärt sig något, säger Hans Samland och skrattar.

Arbetande bin

Det är försäsong i bivärlden. Den mest intensiva aktiviteten sker från mitten av maj fram till midsommar.

Hans Samland puffar några gånger med rökpusten för att lugna ner bina innan han öppnar locket till en av kuporna. Sedan börjar han plocka ur ramar som är täckta av bin. Han letar efter drottningen.

– Där är hon! Se hur de andra banar väg för henne, säger han och pekar med fingret på ett bi som är större än alla andra.

Hans Samland berättar inlevelsefullt om bisamhället. Om spejarbin som letar ny bostad och fältbin som hämtar hem pollen som de sedan matar larver och vinterbin med.

– I binas värld finns inget utrymme för självförverkligande. De arbetar för kollektivet tills de dör, säger Hans lakoniskt.

Ökat intresse för bidolingskurser

Han har inga skyddskläder på sig. Hans Samland är van. Han blev intresserad av biodling redan som barn och har varit med i föreningen sedan 1980-talet.

De senaste åren har biodling fått ett uppsving.

– Det är mycket större Intresse för våra biodlingskurser, säger han.

Nu har Huddingeortens biodlareförening fått Huddinge kommuns miljöpris. Priset är för 2021, men på grund av pandemin har det inte delats ut förrän nu.

– Vi blev förvånade och glada. Vi vet inte vem som har nominerat oss.

Prissumman på 10 000 kronor har de redan använt för att bygga en toalett. Framöver ska de hålla kurserna i stugan i Sundby gård.

Varje onsdag kväll är det öppet hus för allmänheten från klockan 18 för den som är nyfiken.

Och den som har fastnat för biodling verkar ha svårt att tänka sig ett liv utan det.

– Man kommer närmare naturen. Man följer naturens utveckling på ett helt annat sett, säger Hans Samland.