Tidigare i höst dömdes en man i 20-årsåldern till fängelse i tio månader, för narkotikabrott på Hotell Sundbyberg.

Det var ett i raden av brott som utspelat sig på adressen.

I en tingsrättsdom från maj 2022 står det att polisen på två år gjort omkring 160 utryckningar till hotellet. De gällde bland annat narkotikaförsäljning, sexhandel och bränder, enligt SVT som granskade hotellet i vintras.

Då, förra våren, dömdes Hotell Sundbyberg till att flytta ut från lokalerna intill busstorget i Hallonbergen. Hyresavtalet med fastighetsägaren Balder gick ut efter april 2022, enligt domen.

Trots det har hotellet stannat kvar. Ägaren överklagade tingsrättens dom till både hovrätten och Högsta domstolen. Ingen av instanserna valde att pröva ärendet.

Flyttade hotellet ut då? Nej. I stället blev det ny rättssak av konflikten.

Kronofogden inkopplad

Nu har domen fallit även i det ärendet. Tingsrättens slutsats: hotellet ska "omedelbart" lämna Balders lokaler.

Än så länge har det inte hänt, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder.

– Det vi som hyresvärd kan göra då är att ansöka till Kronofogdemyndigheten om att få ett verkställande. Det har vi gjort och nu väntar vi på besked.

Hon konstaterar att det har varit "en del störningar och polisutryckningar" på adressen.

– Men att hotelloperatören har blivit uppsagd beror på att hyresavtalet löpt ut, att ingen ny överenskommelse nåtts och att de därmed inte har ett gällande hyresavtal.

Samtidigt har störningarna spelat roll i tvisten. I den del av senaste domen där Balder för sin talan står det att den negativa publiciteten "riskerar att motverka" bolagets affärsidé samt "skada deras varumärke".

Har ni på Balder gjort allt ni kan för att få bukt med situationen, vad gäller kriminaliteten?

– Det tycker jag. Vi följer hyreslagen som är en stark skyddslagstiftning. När det sker utryckningar är det polisen som åker dit och agerar. Det är inte alltid vi blir inkopplade, säger Eva Jonasson.

Får inte kommentera

Hotellets ägare har tidigare uppgett till SVT att hotellet "fallit offer för en större problematik i hela Hallonbergen centrum". Mitt i har försökt nå ägaren, men inte kommit fram på det angivna telefonnumret.

Hotellägarens advokat ber oss att skicka frågorna via e-post, vilket vi gör. Lite senare svarar hon att hon inte fått tillåtelse att kommentera saken, på grund av den tidigare "negativa mediebevakningen".

Polisen: Har blivit lugnare

Enligt lokalpolisen har det blivit lugnare i Hallonbergen sedan hotellet stängde ett våningsplan tidigare i år.

– Vi tror oss se ett samband. Vissa stökiga individer som bodde på hotellet flyttade då. Men en del av stöket finns kvar i centrum. Vi hoppas på att det ska bli ännu lugnare än så när avhysningen av hotellet är genomförd, säger Patrik Henriksson, operativ koordinator i lokalpolisområde Solna.

Vilken typ av stök och brott har det handlat om?

– Det var framför allt skadegörelse och våld i offentlig miljö, alltså misshandel och liknande, men även narkotikabrott.