Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan flyger fram intill plaskande barn och motionssimmare i 25-metersbassängen på Storvretsbadet. Och det går fort. Det tar inte mer än en halv minut för de tre 17-åringarna att simma fram och tillbaka, en längd på totalt 50 meter.

Nyligen har alla tre kvalat in till SM och ska representera Botkyrka-Rönninge simsällskap i Umeå i sommar. För två av dem är det andra gången i ett nationellt mästerskap. För Bulut Chalashkan är det premiär.

– Det känns spännande. Jag hoppas att det går bra, säger han.

På en av simhallens kortsidor har tränaren Mats Rehnlund hängt upp tavlor för de tre grabbarna. Dels för att motivera dem och dels för att inspirera andra att nå samma nivå som Jonathan, Jonathan och Bulut.

Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan ska tävla i SM i sommar.

Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan ska tävla i SM i sommar.

Angie Gray

Men det är svårt att få tider till ens de befintliga simmarna, berättar Mats Rehnlund. Och ännu svårare blir det när Fittjabadet stänger för en omfattande renovering vid månadsskiftet där de tre SM-simmarna tränar en gång i veckan.

Letar i Järfälla och Täby

– Det är svårt att få tag i tider i andra hallar, ens om det gäller 25-metersbanor. Där har kommunen lovat att hjälpa till att hitta alternativ till oss men jag har ännu inte hört något från dem. Så jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här, säger Mats Rehnlund.

"Jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här", säger tränaren Mats Rehnlund som letar banor åt grabbarna under tiden de två baden är stängda.

"Jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här", säger tränaren Mats Rehnlund som letar banor åt grabbarna under tiden de två baden är stängda.

Angie Gray

Och att missa ens ett simpass i veckan skulle få förödande konsekvenser för de tre SM-simmarna.

– Timmar i vattnet är det viktigaste i ens utveckling. När man tränar en timme mindre i veckan så syns det på ens tävlingsprestation för att man inte utvecklas på samma sätt som alla man tävlar mot. Man hamnar efter, säger Jonathan Essien.

Inte stängt samtidigt

Tidigast hösten 2024 öppnar Fittjabadet igen. Under den tiden kommer Storvretsbadet att hålla öppet, meddelar Ulrika Höglund, chef på Botkyrka kommuns bad- och rackettenhet.

– Meningen var att Storvretsbadet skulle ha stängt nu till hösten men så kommer det inte bli. Det är för att vi inte ska ha de båda baden stängda samtidigt under högsäsong. Det skulle bli alldeles för många drabbade – allmänheten, skolorna och föreningslivet, säger hon.

Vad händer med föreningarna när Fittjabadet stänger?

– Självklart ska vi göra allt vi kan för att elitsimmarna inte ska missa någon vattentid. Sen kan vi inte svara på hur än. Det beror helt på hur mycket vi kommer behöva ha stängt.

Därför måste badhusen i Botkyrka stänga

Otjänlig luft och utnötta omklädningsrum. Både Storvretsbadet och Fittjabadet är i behov av ett omfattande lyft. Först ut är Fittjabadet.

Fittjabadet stänger redan till månadsskiftet för en grundläggande renovering. Ny ventilation ska installeras och ett nytt reningsverk ska installeras. Men det ska också göras grejer som besökarna ser: Nytt ytskikt i hallen och omklädningsrummen, en ny reception, tillgänglighetsanpassad entré och toaletter och en helt ny sal för gruppträningar.

– Det blir ett ordentligt ansiktslyft. Lite spa-inspirerat, säger Ulrika Höglund, chef för Botkyrka kommuns bad- och rackettenhet.

Men en ny bassäng är det inte på tal om än. Renoveringen av Fittjabadet kommer att ske i etapper och det arbete som badet stänger för nu är etapp ett.

– Om etapp två blir gjord så är tanken att det ska till en bassäng till. Men det kan dröja många år innan vi kommer dit eftersom det kostar extremt mycket att bygga bassänger och simhallar, säger Ulrika Höglund.

Stänger under sommaren

Storvretsbadet ska jämnas med marken. Men innan det görs ska ett nytt komma på plats. För att det gamla badet ska hålla en standard som är acceptabel för besökare måste även den renoveras, om än i mindre omfattning.

Enligt planen ska Storvretsbadet vara stängt en period under sommaren och sedan öppna igen till hösten. Nästa år upprepas proceduren.

– Vi har färre besök i anläggningarna under sommarperioden och det gör att det blir färre som blir drabbade av att vi behöver stänga. Men vi ska ändå försöka ha öppet så mycket som möjligt, säger Ulrika Höglund.

Kommunens simskolor kommer inte påverkas av stängningarna. De skolor som har hållit till i Fittjabadet kommer att ha undervisning i Vårbybadet under renoveringen.

Det blir ett ordentligt ansiktslyft. Lite spa-inspirerat.

Detta ska göras i Fittjabadet

Nytt ventilationssystem.

Nytt reningsverk.

Byta ytskiktet i hallen och omklädningsrummen.

Bygga om receptionen.

Tillgänglighetsanpassa omklädningsrum, toaletter och entré.

Bygga till en sal för gruppträning.

Bygga till kontorsdel och utrymmen för personalen.

Källa: Botkyrka kommun

Detta ska göras i Storvretsbadet (innan rivning)

Planerar arbete för att simhallen ska klara sju år till.

Nytt ventilationssystem.

Viss renovering av reningsverket.

Personalutrymmen.

Bygga ut entrén och tillgänglighetsanpassa den.

Montera upp modulbyggnader för gruppträningar.

Fräscha upp fasaden och taket.

Se över närvarobelysningen.

Visst ytskikt i omklädningsrum och duschar.

Källa: Botkyrka kommun