Fittjabadet stänger redan till månadsskiftet för en grundläggande renovering. Ny ventilation ska installeras och ett nytt reningsverk ska installeras. Men det ska också göras grejer som besökarna ser: Nytt ytskikt i hallen och omklädningsrummen, en ny reception, tillgänglighetsanpassad entré och toaletter och en helt ny sal för gruppträningar.

– Det blir ett ordentligt ansiktslyft. Lite spa-inspirerat, säger Ulrika Höglund, chef för Botkyrka kommuns bad- och rackettenhet.

Men en ny bassäng är det inte på tal om än. Renoveringen av Fittjabadet kommer att ske i etapper och det arbete som badet stänger för nu är etapp ett.

– Om etapp två blir gjord så är tanken att det ska till en bassäng till. Men det kan dröja många år innan vi kommer dit eftersom det kostar extremt mycket att bygga bassänger och simhallar, säger Ulrika Höglund.

Stänger under sommaren

Storvretsbadet ska jämnas med marken. Men innan det görs ska ett nytt komma på plats. För att det gamla badet ska hålla en standard som är acceptabel för besökare måste även den renoveras, om än i mindre omfattning.

Enligt planen ska Storvretsbadet vara stängt en period under sommaren och sedan öppna igen till hösten. Nästa år upprepas proceduren.

– Vi har färre besök i anläggningarna under sommarperioden och det gör att det blir färre som blir drabbade av att vi behöver stänga. Men vi ska ändå försöka ha öppet så mycket som möjligt, säger Ulrika Höglund.

Kommunens simskolor kommer inte påverkas av stängningarna. De skolor som har hållit till i Fittjabadet kommer att ha undervisning i Vårbybadet under renoveringen.

Hotade träningstider för elitsimmare när baden stänger

Baddaren och simborgarmärket. De tre SM-simmarna från Botkyrka Rönninge simsällskap har säkert tagit båda två. Men deras träningstider riskerar att bli färre när en av simhallarna stänger.

– Timmar i vattnet är det viktigaste i ens utveckling, säger 17-åriga Jonathan Essien.

Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan flyger fram intill plaskande barn och motionssimmare i 25-metersbassängen på Storvretsbadet. Och det går fort. Det tar inte mer än en halv minut för de tre 17-åringarna att simma fram och tillbaka, en längd på totalt 50 meter.

Nyligen har alla tre kvalat in till SM och ska representera Botkyrka-Rönninge simsällskap i Umeå i sommar. För två av dem är det andra gången i ett nationellt mästerskap. För Bulut Chalashkan är det premiär.

– Det känns spännande. Jag hoppas att det går bra, säger han.

På en av simhallens kortsidor har tränaren Mats Rehnlund hängt upp tavlor för de tre grabbarna. Dels för att motivera dem och dels för att inspirera andra att nå samma nivå som Jonathan, Jonathan och Bulut.

Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan ska tävla i SM i sommar.

Jonathan Olsson Stridh, Jonathan Essien och Bulut Chalashkan ska tävla i SM i sommar.

Angie Gray

Men det är svårt att få tider till ens de befintliga simmarna, berättar Mats Rehnlund. Och ännu svårare blir det när Fittjabadet stänger för en omfattande renovering vid månadsskiftet där de tre SM-simmarna tränar en gång i veckan.

Letar i Järfälla och Täby

– Det är svårt att få tag i tider i andra hallar, ens om det gäller 25-metersbanor. Där har kommunen lovat att hjälpa till att hitta alternativ till oss men jag har ännu inte hört något från dem. Så jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här, säger Mats Rehnlund.

"Jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här", säger tränaren Mats Rehnlund som letar banor åt grabbarna under tiden de två baden är stängda.

"Jag söker med ljus och lykta själv efter bassänger i Stockholm, Järfälla och Täby. Men det är inga hållbara långsiktiga lösningar för ungdomar som har livet här", säger tränaren Mats Rehnlund som letar banor åt grabbarna under tiden de två baden är stängda.

Angie Gray

Och att missa ens ett simpass i veckan skulle få förödande konsekvenser för de tre SM-simmarna.

– Timmar i vattnet är det viktigaste i ens utveckling. När man tränar en timme mindre i veckan så syns det på ens tävlingsprestation för att man inte utvecklas på samma sätt som alla man tävlar mot. Man hamnar efter, säger Jonathan Essien.

Inte stängt samtidigt

Tidigast hösten 2024 öppnar Fittjabadet igen. Under den tiden kommer Storvretsbadet att hålla öppet, meddelar Ulrika Höglund, chef på Botkyrka kommuns bad- och rackettenhet.

– Meningen var att Storvretsbadet skulle ha stängt nu till hösten men så kommer det inte bli. Det är för att vi inte ska ha de båda baden stängda samtidigt under högsäsong. Det skulle bli alldeles för många drabbade – allmänheten, skolorna och föreningslivet, säger hon.

Vad händer med föreningarna när Fittjabadet stänger?

– Självklart ska vi göra allt vi kan för att elitsimmarna inte ska missa någon vattentid. Sen kan vi inte svara på hur än. Det beror helt på hur mycket vi kommer behöva ha stängt.

Det är svårt att få tag i tider i andra hallar.

Inte ens en halv minut hinner passera innan Jonathan Olsson Stridh och Jonathan Essien hunnit fram till den andra bassängkanten, vänt och simmar tillbaka igen.

Inte ens en halv minut hinner passera innan Jonathan Olsson Stridh och Jonathan Essien hunnit fram till den andra bassängkanten, vänt och simmar tillbaka igen.

Angie Gray

Hotade träningstider för elitsimmare när baden stänger

SM-simmarna från Botkyrka har jagat tider i Järfälla och Täby när hemmabaden stänger

Fittjabadet håller stängt i över ett år

Mitt i högsäsongen för bad och skoj kommer Botkyrkas badhus i Storvreten och Fittja att vara stängt. Storvretsbadet öppnar igen till hösten, medan Fittjabadet förblir stängt under en längre tid.

Sommaren närmar sig med stormsteg, och starkt förknippat med sommaren är både glass och bad. Men det senare kan det bli svårare med, åtminstone inomhus. Både Storvretsbadet och Fittjabadet stänger i sommar. Den ena lite längre än den andra.

– Den tionde juli stänger vi, och det är för att vi flyttar ut personalen till våra strandbad. Inomhussäsongen stannar av under juli och de stora massorna är på våra strandbad. Så vi omplacerar personalen utomhus, säger Ulrika Höglund, bad- och racketchef på Botkyrka kommun.

Fittjabadet kommer att vara stängt under en längre tid – fram till hösten 2023. Anledningen är en omfattande renovering i badhuset.

– Fittjabadet måste rustas upp för att hålla 25–30 år till, för i nuläget är den i dåligt skick. Då är det främst ventilationen och reningsverket som måste bytas ut, och i de bästa av världar kan vi öppna igen i september 2023, men det kan både gå fortare eller ta längre tid, säger Ulrika Höglund.

Ny simhall

Det pågår också en utredningen om ett sprillans nytt badhus i Botkyrka. Än så länge är det inte klart var den ska byggas.

– Ett förslag är i Storvretsparken, för det är ett av de mest attraktiva platserna. Dels för att det är en fantastisk miljö med parken, och det är bra för området Storvreten om man får en ny simhall som skulle ge fler besökare och mer rörelse i området, säger Höglund.

Tumba kan få ett badhus – äventyrsbad inte uteslutet

Storvretsbadet ska rivas och en ny simhall byggas upp. Men var ska den hamna?

När det stod klart att Storvretsbadet ska rivas presenterade kommunen tre alternativa platser för en ny simhall: Storvretsparken, Storvretsbacken och Munkhättevägen.

I september konstaterade teknik- och fastighetsförvaltningen att Storvretsparken var det mest gynnsamma läget, med närhet till skolan. En bild som även kultur- och fritidsförvaltningen delar.

Varför tycker ni att Storvreten är den bästa placeringen?

– Vi vill placera badhuset i Tumba, vi tror att det är den bästa lösningen. Det är centralt och bra med kommunikationer och tillgänglighet. Det är enkelt att gå och cykla till anläggningen, centrala och bra, säger Robert Aslan (S), som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Troligtvis inget äventyrsbad

Den som hoppats på långa rutschkanor kan bli besviken. Förvaltningen konstaterar att det troligen inte kommer att bli ett äventyrsbad.

– Det finns främst ett behov av fler bassängytor. Skolor efterfrågar det för simundervisning, men det behövs även för motion och andra aktiviteter. Det är dock inte uteslutet med en lekdel med rutschkana, sådana typer av önskemål kan man prova, säger Robert Aslan.

Nu ska Fittjabadet och Storvretsbadet renoveras, så att simhallarna kan användas i ytterligare några år. Innan badhuset i Storvreten måste rivas, kommer det nya badhuset byggas för att möta de behov som finns. 

– Investeringarna i simhallarna gör att badhusen kan leva ytterligare år. På så vis skjuter vi på planperioden för det nya badhuset. 

NÖJD. "Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan", säger Robert Aslan (S).

NÖJD. "Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan", säger Robert Aslan (S).

Sofi Sykfont

Fittjabadet och Storvretsbadet ska renoveras

Badhuset i Fittja ska renoveras i flera etapper och få en ny 25-metersbassäng. Fittjabadets upprustning beräknas kosta cirka 80 miljoner kronor. Storvretsbadets upprustning beräknas kosta 21 miljoner kronor.

– Jag ser det som en fantastiskt investering i simhallarna. Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan, säger Robert Aslan.