Med stänga badhus, inställda aktiviteter och mycket hemmasittande kan folkhälsan bli lidande. Den risken ser Botkyrka kommun som därför satsat extra på att erbjuda barn och unga rörelse och roliga aktiviteter där många av de ändå befinner sig.

Såväl Slagstabadet som Brotorpsbadet fick därför varsin dag för tv veckor sedan besök av hälsoorganisationen Generation Pep (se faktaruta).

När Mitt i besökte Brotorpsbadet är det full aktivitet.

– Det är extra viktigt att tänka på fysisk aktivitet för barn nu när vi är i en pandemi, säger Nathalie Holmström, aktivitetsvärd.

Bland aktiviteterna för barnen finns hoppborg, sumodräktsbrottning, studsmatta i vattnet och en Gladiatorerna-liknande lek som går ut på att slå ner sin motståndaren från en liten höjd med stora mjuka platsstänger.

Det senare har lockat familjen Alexandrova från Tumba.

Äldsta dottern Arlanda Alexandrova har bland annat provat på hoppborg och bollkastning. Hon gillar aktiviteterna och har passat på att försöka svalka sig i vattnet mellan varven.

– Det var roligt och jättevarmt i vattnet, säger hon.

Mamma Norita Alexandrova gillar arrangemanget.

– Det är kul för hela familjen och skapar minnen för barnen av en bra sommar. Det gör att de växer. Jag växte själv upp i Ryssland och hade önskat att sådant här fanns när jag var barn, säger hon.

Brottningsmatch

En bit bort har de fyra syskonen Rebecka, Emilia, Lucas och Sara Somie från Södertälje interna brottningsmatcher i sumodräkter.

– Det var ganska varmt i dräkten, men det var roligt.

Storebror Lucas håller med henne.

– Det var roligt, jag har även hoppat i hoppborgen och badat. Men jag tyckte inte att det var så varmt i vattnet, säger han.

Pappa Fadi Somie uppskattar arrangemanget.

– Jag filmar och fotograferar dem. Barnen är glada och det är kul när man är hemma och inte kan åka utomlands, säger han.

Flitiga besökare

På en stor uppblåsbar studsmatta ute i vattnet tar kusinerna Adrian och Elliot Brixing rejäla hopp innan de kastar sig i vattnet där Adrians pappa Jimmy Svensson från Uttran väntar.

– Det är superkul, vi kommer hit ofta, säger han.

Sonen Adrian är lika entusiastisk och har provat flera aktiviteter.

– Trampolinen var det roligaste och det var varmt i vattnet, säger han.