Hopp. Kusinerna Adrian Brixing och Elliot Brixing gillade båda aktiviteterna vid Brotorpsbadet. Foto: Claudio Britos

Hoppfullt vid Brotorpsbadet – trots pandemisommar

Stekande sol, en andra coronasommar och barn med spring i benen. För många semesterfirare gick det alldeles utmärkt att lösa den kombinationen på hemmaplan. "Alla ska ha möjlighet till rörelse", säger Nathalie Holmgren som ordnade aktivitetsdag på Brotorpsbadet.

  • Publicerad 16:42, 26 jul 2021

Det var roligt och jättevarmt i vattnet

Med stänga badhus, inställda aktiviteter och mycket hemmasittande kan folkhälsan bli lidande. Den risken ser Botkyrka kommun som därför satsat extra på att erbjuda barn och unga rörelse och roliga aktiviteter där många av de ändå befinner sig.

Såväl Slagstabadet som Brotorpsbadet fick därför varsin dag för tv veckor sedan besök av hälsoorganisationen Generation Pep (se faktaruta).

När Mitt i besökte Brotorpsbadet är det full aktivitet.

– Det är extra viktigt att tänka på fysisk aktivitet för barn nu när vi är i en pandemi, säger Nathalie Holmström, aktivitetsvärd.

Bland aktiviteterna för barnen finns hoppborg, sumodräktsbrottning, studsmatta i vattnet och en Gladiatorerna-liknande lek som går ut på att slå ner sin motståndaren från en liten höjd med stora mjuka platsstänger.

Arrangerar. Nathalie Holmström, aktivitetsvärd, Mikaela Hemmälin, badvärd och Niki Constantinou, aktivitetsvärd har ordnat extra aktiviteter för barn och unga på både Brotorpsbadet och Slagstabadet. Foto: Claudio Britos

Det senare har lockat familjen Alexandrova från Tumba.

Äldsta dottern Arlanda Alexandrova har bland annat provat på hoppborg och bollkastning. Hon gillar aktiviteterna och har passat på att försöka svalka sig i vattnet mellan varven.

– Det var roligt och jättevarmt i vattnet, säger hon.

Mamma Norita Alexandrova gillar arrangemanget.

– Det är kul för hela familjen och skapar minnen för barnen av en bra sommar. Det gör att de växer. Jag växte själv upp i Ryssland och hade önskat att sådant här fanns när jag var barn, säger hon.

Brottningsmatch

En bit bort har de fyra syskonen Rebecka, Emilia, Lucas och Sara Somie från Södertälje interna brottningsmatcher i sumodräkter.

– Det var ganska varmt i dräkten, men det var roligt.

Storebror Lucas håller med henne.

– Det var roligt, jag har även hoppat i hoppborgen och badat. Men jag tyckte inte att det var så varmt i vattnet, säger han.

Välbesökt. Brotorpsbadet är en populär badplats som lockar folk även från andra kommuner. Foto: Claudio Britos

Pappa Fadi Somie uppskattar arrangemanget.

– Jag filmar och fotograferar dem. Barnen är glada och det är kul när man är hemma och inte kan åka utomlands, säger han.

Flitiga besökare

På en stor uppblåsbar studsmatta ute i vattnet tar kusinerna Adrian och Elliot Brixing rejäla hopp innan de kastar sig i vattnet där Adrians pappa Jimmy Svensson från Uttran väntar.

– Det är superkul, vi kommer hit ofta, säger han.

Sonen Adrian är lika entusiastisk och har provat flera aktiviteter.

– Trampolinen var det roligaste och det var varmt i vattnet, säger han.

Aktiva. Lucas Somie och Sara Somie provade flera av Brotorpsbadets tillfälliga aktiviteter. Foto: Claudio Britos

Generation Pep

På kronprinsparets initiativ startade den icke vinstdrivande organisationen Generation Pep 2016.

Organistaionens syfte är att få alla barn i rörelse och bättre hälsa genom fysisk aktivitet, bättre matvanor och göra hälsa till ett mer jämlikt område för barn och unga. 

Runt om i landet har de bland annat byggt upp aktivitetsparker och de samarbetar med flera skolor och förskolor.

Källa: Generation pep

Visa merVisa mindre

Varmt. Syskonen Rebecka Somie och Emilia Somie passade på att prova sumobrottardräkter. Ett svalkande dopp efter det var välbehövligt. Foto: Claudio Britos

ETTA: Sommarlovskul. Syskonen Gerald och Arlanda Alexandrova hade fullt upp vid besöket på Brotorpsbadet. Bland de aktiviteter de testade var en favorit att försöka knuffa omkull varandra med mjuka stänger. Foto: Claudio Britos