Det är fullt med folk i den stora byggnaden Electrum, någon minuts promenad från Kista centrum.

Här läser ungefär 1 200 personer olika program inom it på KTH:s Kistacampus, och just i dag pågår en mässa för att matcha ihop studenter med företag där de ska kunna göra sina examensjobb.

– Jag har stått och snackat med Volvo, Scania och andra företag. Alla visar att de verkligen är intresserade av en och vill att man ska komma till dem, det är jätteroligt, säger studenten Abyel Tesfay.

23-åringen har bott i Hjulsta i hela sitt liv. Redan som ung var han intresserad av teknik, och när han gick i gymnasiet stod det snart klart att det var vad han ville satsa på.

Då sökte han till högskoleingenjör i datateknik, ett program på tre år, mest för att testa på det.

– Och nu är jag helt plötsligt på min master, mitt femte år på skolan, skrattar han.

Stöd och hjälp a och o

Det var dock inte alltid självklart att det skulle gå så bra som det gjort.

– När jag var yngre hade jag en del bekymmer. Jag hade lätt att missuppfatta situationer, hamnade ofta i konflikter, tolkade saker fel. Det kunde ha gått illa, så som det gått illa för så många andra från området, säger Abyel Tesfay.

Att han fångades upp av lärare, pedagoger och andra vuxna i omgivningen i ganska ung ålder var avgörande för att han skulle tänka om.

– Jag vill verkligen berätta om vikten av ett tidigt och gediget stöd för barn som hamnat på glid eller kanske inte har stöd hemifrån. Det har verkligen betytt allt för mig, jag är så tacksam över den chansen och att jag faktiskt tog den, för det krävs ansträngning från en själv också så klart, säger han.

Abyel Tesfay menar dock att alla inte får en chans, och att mycket handlar om förutsättningar.

– Båda mina föräldrar jobbar, till exempel, vilket inte allas föräldrar gör. Vissa får ingen hjälp med läxor alls, känner sig bortglömda. Då är det lätt att det blir fel. Vilka ens som får chanser eller inte är orättvist, men får du den: ta den, och försök ta vara på den.

Alla kan söka

Nu försöker han vara en så bra inspiration som han kan för sin lillebror och hans kompisar.

– Jag försöker också påpeka att alla kan söka utbildningar, vissa jag känner här på KTH hade inga teknikkunskaper alls i början, nu jobbar de för stora, internationella företag.

Hur ser framtiden ut?

– Det bästa med det här var att du kan jobba i princip var du vill redan efter tre år. Jag vill satsa på karriären! Vi får se hur och vad det blir, men jag vet att det kommer bli kul, säger Abyel Tesfay.