Hjorthagsföräldrar kräver en skola i närområdet. Pia Sundbergh, längst fram, tillsammans med Joakim Olsson, Rebecka Wolff, Sara Lindström och Magnus Stenmark. Foto: Pekka Pääkkö

Hjorthagens skola kan öppna till hösten

Bobergsskolan har fler sökande än platser till hösten – och föräldrar i NDS är oroliga för att deras sexåringar ska få en skolplats på Gärdet. Men nu lovar skolborgarrådet en lösning. "Om alla inte får plats är planen att öppna Hjorthagens skola".

  • Publicerad 06:15, 15 mar 2021

Norra Djurgårdsstaden är ett prestigeprojekt och ska vara ett föredöme inom hållbar stadsutveckling. I ett ambitiöst dokument skriver Stockholms stad:

"Tillgängligt och nära handlar om den täta och tillgängliga staden som ger underlag för hållbara transportsätt".

Därför sticker det lite extra i ögonen när barn inte får en skolplats i den egna stadsdelen.

– Att barn skiljs från sina vänner och sprids till andra stadsdelar, det går ju stick i stäv med ambitionen för hela området, säger Pia Sundbergh.

Flera hundra föräldrar har skrivit på för att skolan ska öppnas, här Pia Sundbergh, Sara Lindström (rosa mössa), Magnus Stenmark, Rebecka Wolff. Foto: Pekka Pääkkö

Precis som många andra föräldrar bor hon ett stenkast från den nedstängda Hjorthagens skola, och hyfsat nära Bobergsskolan nere vid Gasverket. Men de flesta NDS-bor har ännu närmare till Bobergsskolan som har 122 sökande till 90 platser i höst.

Därför befarar Pia att hon och hennes sexåring kommer att dra samma lott som andra Hjorthagsbor gjorde förra året: en skolplats på Gärdet.

– På vägen dit behöver man korsa både Norra länken och Lidingövägen, det är 12 högtrafikerade filer. Det kommer sluta med att föräldrar skjutsar sina barn med bil, eller tar upp plats i kollektivtrafiken helt i onödan, säger Pia Sundbergh.

För Pia och de drygt 250 personerna som skrivit på en namninsamling för att öppna Hjorthagens skola finns det en lösning inom räckhåll.

– Vårt förslag är att man öppnar Hjorthagens skola igen och använder paviljongerna medan huvudbyggnaden verksamhetsanpassas. Vi har tagit upp det med staden men inte fått något tydligt svar, säger Pia Sundbergh.

I utbildningsförvaltningens lokalförsörjningsplan för 2021-2028 framgår att staden räknar med ett överskott på grundskoleplatser inom Östermalms stadsdelsområde fram till 2030: 1900 nya platser, och 1400 nya barn i målgruppen.

Det blir dock en påtaglig ketchup-effekt.

87 procent av de 1900 nya platserna blir inte klara förrän mellan 2027 och 2030.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) lovar en lösning redan till hösten.

Lugnande besked

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att det är en utmaning att planera för, och bygga, skolor i Stockholm.

– Marken tar slut, och den är dyr. Det är ett pussel som vi lägger och jag har full tillit till att förvaltningen kommer att lösa det på ett bra sätt, säger hon.

Till alla föräldrar med sexåringar i Norra Djurgårdsstaden har hon ett lugnande besked inför hösten.

– Målet är att de i första hand ska gå på Boberg, men om alla inte får plats där är planen att öppna Hjorthagens skola till hösten. Nu föregår jag ett beslut, men vi kommer att lösa den frågan. Små barn ska ha nära till skolan, och en säker väg dit, säger hon.

Boende i Norra Djurgårdsstaden tycker att Stockholms stad inte har planerat för tillräckligt många skolplatser i området. Håller du med om det?

– Det avstår jag från att svara på eftersom jag inte har full inblick i planerna. Men generellt är det en utmaning att hålla takten och bedöma vilka som kommer flytta till ett nybyggt område. Vi har ingen lokalbrist, varken på Östermalm eller i Norra Djurgårdsstaden. Och vi har skolplatser, men inte alltid där barnen bor, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Några av alla föräldrar som protesterat. Foto: Pekka Pääkkö

Hundratals skriver på för Hjorthagens skola

"Bor i den bortre delen av NDS (nära Hemköp) och mitt yngre barn riskerar tyvärr att inte komma in på Bobergsskolan utan kommer kanske hänvisas till Olaus Petri."

"På grund av flytten till Bobergskolan och den relativa närhetsprincipen, där barnen i Norra Djurgårdsstaden har sämre andrahandsaltenativ än de i Hjorthagen, splittrades plötsligen hela barngruppen där vår son gick, vilket är absurt när skolan tidigare låg bara några hundra meter bort."

"Jag vill ha ett levande Hjorthagen där alla barn kan gå till skolan. Ur ett folkhälsoperspektiv är det vansinnigt att barn forslas med bil eller buss kors och tvärs."

"Mitt barnbarn som bor i NDS blev placerad i en skola närmare 3 km från hemmet när hon skulle börja förskoleklass, dessutom som enda barn från sin förskola. Det löste sig för henne och hon fick plats på Bobergsskolan men det är inte alla som hade den turen."

Källa: Namninsamlingen Återöppna Hjorthagens skola nu!
 

Visa merVisa mindre