Det är nästan fem meter till taket från det vackert rödvita golvet med klinkers i den gamla lokalen på Folkungagatan 146.

– Man får en wow-känsla när man går in här. Rymden är svårslagen, säger Simon Anund.

Just nu jobbar möbelföretaget Verk, där Simon Anund är kreativ chef, för att här skapa ett showroom, prototypverkstad och kontor.

Han har kollat igenom historiska skrifter och foton och utifrån dem pekar han ut var gamla restaurangens kafédel låg, innanför entrén. Längre in fanns matsalsdelen, sist köket.

– I köket hittade vi ett vansinnigt fint kakel bakom träpaneler. Vi kommer att bevara de historiska delarna så gott det går. De mörkgröna bröstningarna ska förstärkas och taket ska målas i en bruten, vit färg som det var innan.

Så här såg restaurang Shanghai ut när det begav sig.

Så här såg restaurang Shanghai ut när det begav sig.

Fotograf okänd, 1915–1925. Stockholms företagsminnen.

Detektivarbete

Gamla restaurangen kom till stadsmuseets kännedom när antikvarien Katinka Bergvall såg en bild på lokalen på sociala medier.

– Jag blev nyfiken och såg snabbt att det var en typisk restauranginteriör från tidigt 1900-tal. Så jag kontaktade BRF:en och frågade om stadsmuseet fick dokumentera lokalen.

Samtidigt rotade Katinka Bergvall i historien och fick fram att det rörde sig om restaurang Shanghai som öppnade 1924. Innan dess hade en restaurang Svanen legat i lokalen.

– Så länge det var affär där, med mycket hyllor och varor, hade man inte tänkt på miljön som gömde sig bakom allt.

Lokalen har dokumenterats av stadsmuseet.

Lokalen har dokumenterats av stadsmuseet.

Mattias Ek

Statlig koll på ölen

Shanghai ägdes av Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag, SARA. De hade ett 30-tal liknande krogar i Stockholm på den tiden.

– Det var en sorts statliga folkrestauranger där alkoholen var ransonerad. Tidigare hade spriten flödat lite för mycket, här skulle folk lära sig att äta utan att dricka för mycket sprit, säger Katinka Bergvall.

SARA-restaurangerna delades in i första, andra och tredje klass. Shanghai var av den sista sorten. Det betyder att det serverades smörgåsar och enklare rätter.

Första klassens restauranger bjöd på mat och dryck av hög kvalitet och lokalen fick gärna vara något extra. I andra klassen serverades vällagad husman.

I köket hittas bröstningar i kakel. "Det är vansinnigt fint. Sådant avfasat kakel går inte att få tag på längre," säger Simon Anund.

I köket hittas bröstningar i kakel. "Det är vansinnigt fint. Sådant avfasat kakel går inte att få tag på längre," säger Simon Anund.

Pekka Pääkkö

Vill bevara

Stadsmuseet gjorde ett inlägg om fyndet på Instagram, som blev mycket uppmärksammat.

– När det blev viralt förstod vi hur unik lokalen var. Jag blev lite stressad över alla som var rädda att lokalen skulle bli förstörd, så då bestämde jag mig för att svara i stadsmuseets kommentarsfält att vi inte kommer att renovera sönder lokalen. Tvärtom vill vi återställa så mycket som möjligt, säger Simon Anund.

Det är inte en regelrätt butik som Verk öppnar, men besökare är välkomna hit både för att titta på möbler och på lokalen. Verk öppnar 1 februari.

Det mönstrade golvet var en vanlig syn på SARA-restauranger.

Det mönstrade golvet var en vanlig syn på SARA-restauranger.

Pekka Pääkkö