Den konst som blåser liv i ett bostadsområde har ett annat syfte än museikonsten, som gärna får gå i polemik och väcka starka känslor. Bland bostäderna ska konsten vara vänlig. Den ska stryka mjukt och medhårs. Den kan stå i hundra år.

Det menar i alla fall Cilla Jahn, som ägnat sitt liv åt att allmänna platser i Nacka ska bli utrymmen för kreativitet. Hon har titeln konstregissör i Nacka kommun. Genom åren har hon jobbat tillsammans med fler än 70 konstnärer i Nacka, och med omkring 300 verk.

– Det finns forskning på att den som kör på en rak väg blir avtrubbad. Vi mår bättre på vägar som slingrar sig, säger Cilla Jahn.

Inspiration från ett torp

Två stora nypon i brons har just tagit plats vid vattnet i Tollare. Cilla inspirerades till installationen av ett litet torp från vilket Tollare fått sitt namn. I torpet bodde får och getter, och där fanns nypon. Nu står fårungar i brons och deras föräldrar vid vattnet och vid busshållplatsen, och nypon skyddar Tollarebornas hälsa.

– Nyponet är en 5 000 år gammal medicinalväxt. När du öppnar nyponet så har du hela samhället där, och massa c-vitamin. Det här är ett skyddshelgon för Tollare.

I närheten av Tollare Folkhögskola står två getter gjutna i brons, och på dem är en vild lek i görningen, kanske tio små barn klättrar samtidigt.

– I ett bostadsområde ska man inte riva eller klösa i det undermedvetna. Precis som barnen älskar att leka med killingarna, samma sak väcker också fåren vid hållplatsen, i väntan på bussen.

En bit bort, vid Nacka strand, står Gud och placerar ut stjärnor på himlavalvet. Här i form av en 23 meter hög skulptur, där vatten sprutar från en båge och bildar en halvcirkel som ofta lockar regnbågar.

Den här platsen betyder mycket för Nackaborna, enligt Cilla. Brudpar ställer sig vid bågen för att fotas, och när Estonia sjönk brann marschaller längs piren och fram till skulpturens fot.

– Konsten ska vara en tröst, den ska ge hopp, bjuda in till något annat. Alla element finns här. Luft, vatten, eld, jord. Elden är ju tanken.

Det var Cilla som hittade en skiss av verket på Millesgården 1992. Den världskände skulptören Carl Milles hade gjort den. Hon fick en uppenbarelse. Skulpturen ska stå vid Nacka strand.

– Det var märkvärdigt. Så starkt. Plötsligt ser jag skulpturen stående i en viss riktning vid vattnet. Jag rodnade nästan, säger Cilla Jahn.

Hittade konstnären i Detroit

Efter att ha jagat på någon som kunde utföra uppdraget fick hon nys om Marshall Fredericks, en amerikan som bodde utanför Detroit. Han var Carl Milles elev och han avgudade Milles, enligt Cilla. Hon ringde amerikanska ambassaden för att få hans nummer.

– Jag fick fatt i honom. En lågmäld man, försiktig. Men sedan helt stark i rösten. ”Skojar du med mig?” sa han. Klart han ville göra det. Det var 25 år sedan nu.

Cilla har regisserat konst vid Nacka centrum, Teliahuset, Jarlaberg, Media-huset och vid Nacka strand. Det sista nyponet vid Tollare placerades ut i september. Det var Cilla Jahns sista uppdrag som konstregissör. Nu ska hon gå vidare som ordförande i Konstnärernas hjälpfond, där hon delar ut pengar till behövande konstnärer.

– Det får vara en thank you and goodbye-föreställning det här. Men allt jag gjort finns i ett arkiv för framtiden. Vilket känns fint att veta. Ifall någon undrar en dag, hur vi tänkte då.