Vill man åka Roslagbanan från Roslags-Näsby station och kommer från centrum så måste man gå den långa stentrappan för att komma till spårområdet. För de som inte kan gå i trappan gäller hissen vid Östra Banvägen.

Men under flera år har hissen krånglat och varit avstängd, titt som tätt. Bara under juni månad har fyra felanmälningar inkommit till SL.

Får värmeslag

– Det är tråkigt att den inte fungerar som den ska, när vi tar fram nya stationer så är det för att det ska bli bättre för resenärerna, säger Andreas Strömberg, presskontakt på SL.

Problemet med hissen är att den får värmeslag och stängs av.

– Hissen går inte om det blir varmare än 35 grader inne i själva hisskorgen. Då stängs den av och åker ner till bottenplan. När den är svalare så startar den igen, säger han.

Att just denna hiss blir överhettad kan bero på att den har väggar av glas.

– Det kan vara farligt att vara i en hiss som är så varm, om den till exempel stannar.

SL jobbar febrilt med att hitta en lösning på problemet. I sommar ska de bland annat titta på om de kan installera fläktar inne i hissen.

– Vi ska även prova med att sätta upp solfilm utanför schaktväggarna. Om det inte går får vi titta på om det går att bygga om taket, säger Andreas Strömberg.

Kan få åka taxi

Om man sitter i rullstol eller på andra sätt har svårt att ta sig upp för den långa trappan till stationen så ska man ringa SL:s kundtjänst.

– Om man är helt beroende av hiss så kan man använda sig av vår tillgänglighetsgaranti. Då får man åka taxi som SL bekostar och blir då körd till närliggande station där man kan komma upp på SL:s område.

Vad kostar det för SL att få bukt med den varma hissen?

– Det kan jag inte svara på, men alla åtgärder kostar pengar. Men vi vill ha en fungerande station för våra resenärer och alla ska kunna använda sig av kollektivtrafiken, säger Andreas Strömberg.