Trasig hiss vid Roslags Näsby station Foto: Stefan Källstigen

Hissen vid Roslags-Näsby har värmeslag

I flera år har hissen som ligger vid Roslags Näsby station strulat. Problemet: Den blir för varm. Nu ska SL testa flera åtgärder för att komma till bukt med problemet.

  • Publicerad 11:12, 5 jul 2021

Det kan vara farligt

Vill man åka Roslagbanan från Roslags-Näsby station och kommer från centrum så måste man gå den långa stentrappan för att komma till spårområdet. För de som inte kan gå i trappan gäller hissen vid Östra Banvägen.

Men under flera år har hissen krånglat och varit avstängd, titt som tätt. Bara under juni månad har fyra felanmälningar inkommit till SL.

Får värmeslag

– Det är tråkigt att den inte fungerar som den ska, när vi tar fram nya stationer så är det för att det ska bli bättre för resenärerna, säger Andreas Strömberg, presskontakt på SL.

Problemet med hissen är att den får värmeslag och stängs av.

– Hissen går inte om det blir varmare än 35 grader inne i själva hisskorgen. Då stängs den av och åker ner till bottenplan. När den är svalare så startar den igen, säger han.

Att just denna hiss blir överhettad kan bero på att den har väggar av glas.

– Det kan vara farligt att vara i en hiss som är så varm, om den till exempel stannar.

SL jobbar febrilt med att hitta en lösning på problemet. I sommar ska de bland annat titta på om de kan installera fläktar inne i hissen.

– Vi ska även prova med att sätta upp solfilm utanför schaktväggarna. Om det inte går får vi titta på om det går att bygga om taket, säger Andreas Strömberg.

Kan få åka taxi

Om man sitter i rullstol eller på andra sätt har svårt att ta sig upp för den långa trappan till stationen så ska man ringa SL:s kundtjänst.

– Om man är helt beroende av hiss så kan man använda sig av vår tillgänglighetsgaranti. Då får man åka taxi som SL bekostar och blir då körd till närliggande station där man kan komma upp på SL:s område.

Vad kostar det för SL att få bukt med den varma hissen?

– Det kan jag inte svara på, men alla åtgärder kostar pengar. Men vi vill ha en fungerande station för våra resenärer och alla ska kunna använda sig av kollektivtrafiken, säger Andreas Strömberg.

Roslags-Näsby station i siffror

4 hissar och 2 rulltrappor finns vid stationen. Men för att komma till tågen via Roslags-Näsby centrum måste man ta hissen från Östra Banvägen som krånglat.

2016 till 2017 skedde en total ombyggnad av hela stationsområdet, alla spår och plattformar ersattes av nya. För att komma till tågen idag måste man gå via gångviadukt över spåren.

1916 fick stationen och samhället fick sitt nuvarande namn Roslags-Näsby.

4 felanmälningar har kommit in till SL gällande problemhissen bara i juni.

Visa merVisa mindre