Från den 7 augusti och drygt en månad framåt stängs en hiss vid Blackeberts station av på grund av att den ska bytas ut.

"Hissen är cirka 25 år gammal så det har blivit dags att byta ut den", skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör på trafikförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Resenärer är i stället hänvisade till att ta trappan för att ta sig ned till perrongen.

Blackebergs tunnelbanestation har två hissar: hissen från biljetthallen till perrongen som nu byts ut, och hissen mellan biljetthallen och gatuplanet.

En som har erfarenhet av att åka tunnelbana på Blackebergs tunnelbanestation, och av stationens hissar, är resenären Sebastian Ramirez.

Byttes i våras

Hissen mellan gatuplanet och biljetthallen byttes ut i våras. Trots det har hissen slutat att fungera vid en handfull tillfällen, enligt Sebastian Ramirez.

"Men de har varit relativt snabba på att åtgärda felet", skriver Sebastian i ett textmeddelande till Mitt i.

Sebastian Ramirez.

Sebastian Ramirez.

Privat

Nu stängs alltså den andra hissen av, från biljetthallen till perrongen. Sebastian tycker att hissbytet sker vid fel tidpunkt. Han tycker att arbetet borde ha gjorts tidigare under sommaren, när hissen inte användes lika ofta.

Nu återvänder många människor i stället från semestern.

"Jag tycker det är en illa vald tid att utföra detta byte då det kommer ta väldigt lång tid att utföra detta arbete. Borde naturligtvis gjorts nu när det är få som använder hissen", skriver Sebastian.

Beskedet som sedan en tid möter resenärer på Blackebergs tunnelbanestation.

Beskedet som sedan en tid möter resenärer på Blackebergs tunnelbanestation.

Privat

Sebastian Ramirez ställer sig också undrande till hur personer som inte har möjlighet att ta trapporna ned till perrongen nu ska ta sig ned till plattformen.

"Barnvagn kan man ta ner via rampen vid trappan men äldre med rullatorer kommer inte ner dit", skriver Sebastian.

I en kommentar till Sebastian Ramirez synpunkter skriver Natalie Nordenswan:

"Tyvärr finns aldrig ett perfekt tillfälle att stänga av en hiss. Trafikförvaltningen har tagit hänsyn till att det är några färre trafikanter under den aktuella perioden. Men det är även semestertider för dem som byter ut hissen."

Natalie Nordenswan bekräftar att hissen som installerades mellan gatuplanet och biljetthallen tidigare i år har gått sönder vid en handfull tillfällen.

"Om en ny hiss krånglar beror det oftast på att den kräver en viss inkörningstid innan den fungerar som den ska", skriver hon i ett mejl.

SL-garanti gäller

För resenär som använder rullstol eller rullator och som inte har något annat alternativ att resa gäller SL:s tillgänglighetsgaranti, påpekar Natalie Nordenswan.

"De (SL:s kundtjänst red.anm) gör en bedömning av resan och kan beställa taxi från stationen till närmsta tillgänglighetsanpassade station."

Hissen ned till perrongen på Blackebergs tunnelbanestation kommer att vara avstängd under drygt en månad.

"Den beräknas vara i drift i mitten på september. Det är den information jag har just nu", skriver Natalie Nordenswan på trafikförvaltningen.