Interiör. Gallerian 1978 med butiker som Expert, Polarn & Pyret och Sko-City. Foto: Holger Ellgaard

Hett för både punkare och yuppies

Den 8 oktober fyller Gallerian 45 år och det firas vederbörligen i densamma. Från skejtare och punkare via yuppies till dagens miljö.

  • Publicerad 13:59, 15 okt 2021

Den heter bara Gallerian eftersom den var först i sitt slag för nästan ett halvt sekel sedan. Det fanns inget liknande i Sverige så namnet var liksom ledigt.

Gallerian har varit både älskad och hatad. Ibland både och på samma gång. Skejtarna upptäckte direkt att de stora släta stengolven var perfekta för en Alvabräda med Kryptonicshjul och Trackertracks. Men de fick egentligen inte åka där inne, trots att Gallerians gång var skejtarnas "andra hem", som Magnum Bonum sjöng i låten "Skateboard" 1978.

– Gallerian blev snabbt ett ”andra vardagsrum” för unga. Då, när skateboarden precis hade kommit till Sverige, var det enligt lag förbjudet att åka på allmän plats. Så självklart var det inte uppskattat av alla, men jag tror ändå att många gladdes åt den speciella gemenskap som platsen gav upphov till. Det har många berättat om, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian på AMF Fastigheter.

"Öppnade först 1978"

Några av de butiker som fanns i det ursprungliga utbudet 1976 var Lindex, Din Sko, Marks & Spencer och Ateljé Uggla.

– Många minns kanske den legendariska leksaksbutiken Stor & Liten som en av de första butikerna, men faktum är att den öppnade först 1978. De tog då över lokalerna från det brittiska varumärket Marks & Spencer. Samma år öppnade även Edelweiss – Gallerians första kafé – som finns kvar än idag, säger Cecilia Åkesson.

Nu firas 45-åringen med en utställning. Den består av historiska bilder och citat från olika personer som varit med längs vägen. Bland dessa personer finns bland andra Caroline af Ugglas, som skejtade i Gallerian som ung och som vuxen haft flera spelningar där, och Lasse Åberg, som illustrerade den ikoniska Stor & Liten-loggan.

Utställningen står mitt i Gallerian mellan 4 och 31 oktober och är kostnadsfri att besöka.

Oslagbar! Helsidesannonser för Gallerian, sent 1970-tal. Foto: Mats Burman / Ateljé Uggla

Foto: Mats Burman / Ateljé Uggla