Favorit. Men på Sollentunavallen på söndag är bjässen från Viksjö, Daniel Ståhl, långt ifrån ohotad. Foto: Stefan Källstigen

Het diskusduell när Sollentuna GP avgörs på söndag

Galan Sollentuna GP blir av om än med mindre publik än vanligt. De som bänkar sig på Sollentunavallen på söndag kan se diskusstjärnan Daniel Ståhl utmanas av träningskamraten Simon Pettersson, som nyligen besegrade ”Ståhlmannen” i Växjö.

  • Publicerad 11:48, 7 jun 2021

År efter år har världens längsta diskuskast kommit på Sollentunavallen. Och det är Daniel Ståhl från grannkommunen Järfälla som har stått för dem.

Han har dessutom världsårsbästa just nu, men i årets Sollentuna GP går världsmästaren ändå inte säker. Nyligen räckte inte 69 meter till att vinna en tävling i Växjö då träningskamraten Simon Pettersson besegrade Ståhl för sjunde gången på 78 möten med ett kast på 69.48.

Och de främsta diskuskastarna står i kö för att få komma till arenan där Ståhl kastar över 70 meter, år efter år. Tysken Clemens Prüfer är åtta i världen i år och får även med sig världssexan Alex Rose, från Samoa.

Över halva OS-truppen

Men det bjuds så klart mycket mer än diskus på Sollentunavallen på söndag. Exempelvis tävlar Ståhls och Petterssons träningspartner Fanny Roos. Hon rankas som nummer sex i världen i kula och förbättrade sitt svenska rekord två gånger om i samma tävling i förra veckan, ett par månader efter att ha erövrat silvret på inomhus-EM.

Över halva den svenska OS-truppen finns på plats i Sollentuna. Utöver de tre kaststjärnorna är det löparna Andreas Kramer och Kalle Berglund, som är revanschsugna efter att båda ramlade i sina lopp på Folksam Grand Prix-premiären i Göteborg i onsdags.

Dessutom kommer stavhopparen Angelica Bengtsson som har nio segrar på Sollentunavallen, varav de fyra senaste i Sollentuna GP, och Thobias Montler som var världens fjärde bäste längdhoppare under vintersäsongen och som har vunnit de två senaste åren på Sollentuna GP.

Sänds i SVT 18–20 den 13 juni

Sollentuna GP är en del av Folksam Grand Prix, en tävling med World Athletics Continental Tour Bronze-status som arrangeras av Turebergs FK, Spårvägens FK och Hässelby SK i samarbete med Sollentuna Kommun.

Sollentuna GP 2021 har endast en liten publik på grund av myndigheternas restriktioner och ett antal förhållningsregler gäller för deltagare, funktionärer, tränare och ledare.

Alla fridrottsvänner som inte lyckas få tag på en biljett för att komma till Sollentunavallen kommer att ha möjlighet att följa Sollentuna GP direkt på SVT2 klockan 18–20 den 13 juni.

Visa merVisa mindre

Fallet från balkongen utreds som mord

Nyheter Ännu ingen gripen Kvinnan som föll från en balkong i Tureberg i fredags har avlidit av sina skador och ärendet utreds nu som mord.tisdag 15/6 15:10

Emil från Bollstanäs tävlar för landslaget

Nyheter Turebergsfriidrottaren springer stafett och 200 meter i helgens lag-EM i Rumänien Emil Johansson, friidrottare från Bollstanäs i Upplands Väsby, är uttagen till landslaget för att representera Sverige i Lag-EM i helgen i rumänska Cluj. Han ska springa 200 meter och stafett 4 x 400...tisdag 15/6 11:40