– Tidigare handlade det mest om hjärta och smärta. Den här versionen är uppdaterad och handlar om hedersproblematik, som många lever med i dag, säger regissören Joakim Gräns.

Han har omtolkat grundhistorien och låter den unga Kristina, som spelas av Julia Frisberg, få huvudrollen.

Wiraspelen har spelats på Isacs äng vid Wira bruk varje sommar sedan 1985. Handlingen utspelar sig på 1760-talet, när bruket var vapensmedja.

I centrum står ungdomarna Erik och Kristina vars familjer vill gifta ihop dem. När den utsocknes vapensmeden Olof anländer uppstår ett triangeldrama.

– Tidigare har det handlat om männen som har fått stort utrymme att vara lustiga och roliga. Nu finns också ett djupare stråk.

Kärleken som uppstår mellan Kristina och Olof kommer i vägen för det arrangerade äktenskapet och oroar föräldrarna. Det får tragiska konsekvenser, även om vi inte ska avslöja hur det slutar.

Joakim Gräns låter de historiska rospiggarna finna stöd för sina hedersföreställningar i Bibeln så som fundamendalister gör än i dag.

Men allt är inte allvar och mörker.

– Det finns andra element som gör det lustfyllt och roligt, försäkrar Joakim Gräns.

Han och ensemblen började repetera inför årets Wiraspel måndag efter midsommar – två veckor innan premiär.

– Det känns nästan omöjligt varje år. För att lyckas krävs idog planering och jag är tacksam över amatörernas hängivenhet, som inte alltid finns i det professionella livet.

Många av dem återkommer till Wiraspelen varje år.

Så hur gör man för att gjuta liv i en kostymföreställning med så mycket folk? Och går det att införa nya regigrepp bland aktörer som varit med länge?

– Ibland kan de bli utmanade eftersom de gjort på ett annat sätt tidigare, men det kanske också inspirerar till att komma tillbaka, säger Joakim Gräns. Ja, hur gör man? Man ger folk ansvar och försöker samtidigt styra med tydlig hand. Men vi blir aldrig klara, vi fortsätter hela tiden. Det är hästar, levande musiker och kör. 

Det låter nästan som att det finns risk för hjärtinfarkt?

– Ja, det är lite hjärtinfarkt! Men delar av min familj är med mig här och jag får stöttning hemifrån. Vi leker oss fram första veckan och sen blir vi en väl förberedd samling. När vi haft premiär spelar vi även vid regn. Det enda som kan stoppa oss är åska, då blir hästarna skrämda.