På ena sidan vägen: Elupplysta Segeltorps IP med tre konstgräsplaner och en ishall. På andra sidan: En lerig och oupplyst uppfart till Gömmargårdens ridskola

– Det blir så himla tydligt här vad man satsar på, säger Paola Squassina, styrelsemedlem i Gömmargårdens ridsällskap.

Det är snart lunchdags för hästarna. De står uppställda och redo i sina hagar. Prinsen och Assar hälsa ivrigt på Paola Squassina när hon kommer fram till dem.

– De vet att det är dags för mat, säger hon och skattar. Hagarna är små så de får vara två och två tillsammans med någon som de gillar att vara med.

Gömmargårdens ridskola har 21 hästar, 10 ponnys och 11 stora hästar. Varje vecka har de 280 uppsittningar. 70 procent av utövarna är barn och unga och nästan hälften tar sig hit med cykel eller till fots.

– Vi är centralt placerade och vi har fyra grundskolor i vårt närområde, det är ovanligt för en ridskola. Dessutom ska det byggas 3 500 bostäder i Kungens kurva. Allt det här gör att det är stor efterfrågan på en plats här, säger Paola Squassina.

För ett par år sedan stängde de kölistan när de hade mellan 300 och 400 barn som väntade på en plats.

Nyligen gjorde de en rensning i kölistan och 30 barn kunde erbjudas plats. Efter att de öppnat kön igen trillar det inte intresseanmälningar dagligen, men det är fortfarande lång väntetid till de mest attraktiva tiderna.

Bett om hjälp länge

Gömmargårdens ridskola har länge försökt få hjälp från kommunen för att kunna utöka verksamheten. De skulle både behöva utöka antalet hästar och bygga ut. Eftersom ridhuset är relativt litet kan de ha max åtta hästar under en lektion.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-behovs-fler-ridskoleplatser/repviB!K8PIV3tXsoQliDCb6cELA/

De delar dessutom anläggning med Juringe ridsällskap, som är en ideell förening med privat uppstallade hästar, och behöver samsas om tiderna i ridhuset.

I en kartläggning som kultur- och fritidsförvaltningen gjorde förra hösten konstaterade man att verksamheten är för liten i volym för att kunna ha en långsiktigt ekonomisk och kvalitativ verksamhet.

– Våra hästar kan inte gå hur många lektioner om dagen som helst, då går de sönder till slut. Det blir väldigt sårbart om någon häst haltar eller behöver vila. Utredningen visar att ytterligare fem hästar skulle göra en enorm skillnad och tio ­hästar till skulle vara optimalt. Men som det ser ut nu har vi ­ingenstans att ställa dem, säger Paola Squassina.

Stort renoveringsbehov

Hon visar runt i stallet som är fullt. Byggnaderna har inte renoverats sedan de byggdes för 22 år sedan.

– Vattentrycket i hästarnas vattenkoppar är dåligt så vi får ofta bära in hinkar med vatten. Dörrarna till spiltorna är för tunga för små barn att öppna. Omklädningsrum saknas och vi skulle vilja ha ett förvaringsutrymme för skottkärror och redskap. Varje dag hanteras 300 kilo hö, det är en ganska tung arbetsmiljö, säger Paola Squassina.

Intresset för ridning har ökat mycket de senaste åren. Samtliga fem ridskolor i Huddinge har flera års kö.

– Vi vill att ridsporten som helhet ska prioriteras. Om vi fick hjälp att bygga ut skulle vi kunna ha fler ridgrupper och erbjuda fler barn och unga att rida.