Stockholms enda klubb för puckelpiståkare, Värmdö Freestyle Mogul Team, är glada just nu. Mängderna med snö den senaste tiden har gjort att de kan träna i sin hemmabacke, Hammarbybacken. Tidningen var med förra veckan när de byggde upp ett hopp.

– Nu står du av hoppet jättebra! Nästa hopp kan du göra bakåtvolt, du är redo, säger Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle till en av de unga skidåkarna som precis landat på skidorna efter ett hopp.

– Vi är jätteglada för all snö, nu är det så bra som det kan bli, säger han.

Adrenalin och bra tränare

Klart är att det krävs styrka och smidighet för att kunna snurra åt alla håll, med skidor på, och sedan landa exakt rätt. Och en stor dos av mod.

– Jag är med för att jag vill lära mig nya saker, i puckel och hopp, säger Vincent Adriansson, medan han tar en kort paus.

– Det är kul! Plus att man blir bra på att åka skidor, säger kompisen Pelle Brander.

Matilda Norlén förklarar att man strävar efter bra balans innan, under och efter hoppet.

– Jag är ofta jättenervös innan ett hopp, men peppen och adrenalinet och bra tränare gör att det är superkul. Och gemenskapen, säger hon.

Dagens gäng är 13-18 år och ingår i ungdoms- och juniorgruppen.

– Det ser enkelt ut men de här åkarna har tränat i sex-sju år, det ligger tusentals hopp bakom. Det handlar om timing och känsla, det är på hundradelen att de landar exakt rätt. Man måste öva, öva och uppleva själv, säger Robert Hansson.

Störst i Sverige

Några dagar i veckan kör de puckelträning – då bygger de upp en egen puckelpist i Hammarbybacken – några dagar voltträning på trampolin i Ösbyhallen och ibland åker de uppåt landet och tränar, som Säfsen och Kungsberget.

– Alla är på lite olika nivå och de flesta har bra koll på vad de behöver träna på, så man gör det man känner för. Vi vill att man ska utvecklas och ha kul, Robert Hansson.

Värmdö Freestyle har sin bas på Värmdö, eftersom Robert Hansson och de andra som grundade klubben råkar bo där, men de har medlemmar även från Nacka och övriga stan. Med sina 75 åkare i åldern 5-20 år är de störst i landet, eftersom sporten är så pass smal. När de startade 2013 var de bara tio åkare.

Värmdö Freestyle kommer att hålla i träningarna för elever på G2-gymnasiets puckelpistinriktning som startar i höst, vilket blir Stockholms första gymnasium med den inriktningen.

Föreningen kommer också anordna en tävling i Svenska cupen i puckelpist i Hammarbybacken vecka tio, då kommer ett 40-tal åkare från Värmdö Freestyle vara med och tävla.

https://www.mitti.se/nyheter/varmdotjej-uttagen-till-varldscupen/reptlc!z@tq5fZ0d3wp93tHtom17w/