I början av juni presenterades nya rekommendationer för hur mycket alkohol vi bör dricka.
Rekommendationen är att alla ska undvika att dricka alkohol. Konsumerar man alkohol ska mängden hållas låg. Anledningen till de nya rekommendationerna, som kommer från Nordiska ministerrådet, är att det inte anses möjligt att sätta en säker nedre gräns för alkohol
På Jakobs bar sitter en tio personer i baren och tisdagskvällen är ännu ung när Mitt i är på besök. Matt Evitt är en av barens ägare. Än så länge tror han inte att de nya råden påverkat krogbesökarna.
– Vi säljer något mer alkoholfritt men har inte märkt att folk tänker mer på att dricka mindre alkohol nu.
Varje fredag anordnar de heavy metal-klubbar som lockar en hel del besökare.
– De som besöker våra fredagsklubbar är förvånansvärt lugna. Många är veganer och nykterister, så då säljer vi extra mycket alkoholfritt.
Leffe Eriksson har en avslappnad syn på de nya alkoholrekommandationerna. "Vi måste leva här och nu", säger han.
Stefan Källstigen
Vill leva här och nu
Leffe Eriksson från Jakobsberg är ute och tar en semesteröl med en vän.
– Det blir lite mer dricka på semestern. Man har ju inget jobb att gå till.
Angående rekommendationerna, så tar han dem med en nypa salt.
– Ena dagen ska man inte äta chips, och nu ingen alkohol. Man kan inte leva efter alla rekommendationer, vi måste leva här och nu.
Sara Wallhed Finn är alkoholforskare vid Karolinska institutet och psykolog. Hon tror att rekommendationerna fyller en funktion för att människor ska kunna ta bättre beslut om hur de vill dricka.
– Jag tror att det finns en nytta i att ha riktlinjer baserade på en solid vetenskaplig grund. Det finns ett värde i att folk får kunskap om alkoholens påverkan så att de själva kan fatta informerade beslut kring sina vanor, säger hon.
Råd och rekommendationer kring alkohol ger alltså människor möjlighet att själva prioritera hur hälsosamt de vill leva, menar Sara Wallhed Finn.
– Där är vi alla olika. En del prioriterar att ha så god hälsa som möjligt framför allt. För andra finns det andra aspekter som är viktiga.
Sara Wallhed Finn, alkoholforskare och psykolog
Magnus Fond
Pris och tillgång påverkar
Sara Wallhed Finn tror inte nödvändigtvis att råden kommer att göra att vi dricker mindre. Hon ger som exempel att Storbritannien ändrade sina rekommendationer för några år sedan. Då gjordes omfattande utvärderingar och de visade inte någon minskning i befolkningens drickande.
– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är inte den här sortens rekommendationer. Det är främst priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på.