Det ekar av knackande slag under Klarabergsviadukten där den gråa betongväggen håller på att byta skepnad. Mosaikkonstverket ”Det där är jag” med självporträtt av unga stockholmare ska fylla väggen.

Det här ett samarbete mellan Kulturskolan Stockholm och evenemangsavdelningen. 147 sommarjobbare fick först jobba med verken i workshops, nu är det dags för uppsättning.

– Vi arbetar på olika sätt för att öppna arenor för barn och unga som annars kanske inte syns och hörs. Det här är vårt trettonde verk, de flesta är i ytterstaden. Vi är väldigt glada att för en så här central plats, med ett verk av ungdomar som representerar hela staden, säger Johan Westerlund, enhetschef för Unga berättar vid Kulturskolan.

Visar sina barnbarn

– Tanken är ju att det här verket ska finnas här i många år. Jag ser framför mig att de som är med i dag i framtiden går hit och visar sina barnbarn. Jag hoppas även att alla ungdomar kan känna igen sig i väggen, att man finns representerad.

18-åriga Idil Liban, en av ungdomarna i projektet, har inte tidigare hållit på med konst men tycker att det har varit kul och betydelsefullt.

https://www.mitti.se/nyheter/jonlund-l-vill-se-mer-gatukonst-pa-kungsholmen/repukh!JHegCs5Bdi15zjfBolEuUw/

– Det har varit en möjlighet för oss ungdomar att träffa varandra, det bidrar till personlighetsutveckling och där vi blir bättre på att samarbeta, säger hon.

– Nu blir man glad när man ser resultatet. Först var det mörk betong men nu är det färg.

Aleksandar Miljevic, 19 år, står bredvid sitt eget självporträtt. Han säger att han har en bra känsla och ska ta hit familjen när allt är klart.

– Jag känner mig stolt över mig själv. Det har varit intressant och roligt och jag är tacksam för att jag har fått den här möjligheten. Det är många unga som drömmer om att skapa konstverk, säger han.

Förutom att konsten ska göra platsen vackrare ska även ny belysning sättas upp under bron, för att öka tryggheten.

Glada tillrop

Mottagandet har redan varit över all förväntan enligt Johan Westerlund.

– Vi brukar få höra mycket positivt där vi är, men här har det varit exceptionellt. Det är otroligt många glada tillrop, säger han.

Kungsholmsbon Marianne Widing är en av de som passerar och gör stora tummarna upp.

– Det är väldigt positivt, att man tar tillvara på ungdomarnas kraft och lyfter fram deras kompentenser. Jag hoppas det blir fler såna här initiativ, även graffiti, säger hon.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) gläds åt konstverket och rekordmånga sommarjobb inom kulturförvaltningen. Han räknar med fler konstverk framöver, då staden både ska medverka i Wall Street Stockholm och har antagit en ny gatukonst-strategi.

– Vi behöver göra mer för att skapa liv i undanskymda platser. Det roliga är att när vi började arbetet så var det lite kämpigt, men nu är exempelvis trafikkontoret och stadsdelarna på direkt.