Hjördis är en svart jaktlabrador och mamma till nio valpar. Dessutom är hon inspirationen till utställningen ”Dogs are better than humans” som visas på Birger Jarlsgatan 24 under veckan. Konstnären heter Sabina von Essen.

Det var när hon blev utbränd som hon upptäckte måleriet. På vinden hittade hon oljefärg som hon började arbeta med.

– Jag hittade en väg att kunna fly från mitt dåliga mående.

Fick en chock

För att kunna köpa mer färg sålde hon sin första tavla på Blocket, på den vägen kunde hon långsamt börja försörja sig på måleriet.

Hon har alltid gillat att måla, men tror att hon främst tagit sig fram genom övning.

– Jag avskyr ordet talang, jag tror att alla kan lära sig. Målar jag hundra labradorer så kommer jag få fram en bra till sist.

Hennes dåvarande pojkvän hade en hund av en märklig blandning– engelsk bulldog och golden retriver – i familjen. Hunden kom att spela en stor roll för Sabina, men relationen tog slut och hon bestämde sig för att skaffa en egen.

Hundvalpen Eva framför konstverket "Through a puppy's eyes" där hon själv är avbildad.

Hundvalpen Eva framför konstverket "Through a puppy's eyes" där hon själv är avbildad.

Pekka Pääkkö

Tre år senare bar jaktlabradoren Hjördis på nio valpar som föddes upp hemma i lägenheten på Östermalm, där hon bor tillsammans med sin fästman.

– Vi fick en chock när vi såg ultraljudet men man kan ju inte ångra sig direkt, som tur var hade jag en lista på folk som var intresserade av valpar redan i förväg.

Dagarna varvades med att se efter valparna och måla i ateljén. Tiden med hundarna resulterade i nio verk som nu ställs ut på Birger Jarlsgatan 24, i Kitchen by Pauls Showroom.

Varje gång Sabina påbörjar en tavla vill hon utmana sig själv och göra något hon aldrig gjort förut.

– Jag brukar välja hatfärger, för mig är det orange och rosa. Jag tror att man utvecklas om man försöker utmana sig med någonting som man kanske inte vill och då har det faktiskt gett coola resultat.

En av de större tavlorna på utställningen är resultatet av just det sättet att jobba. Bland färgerna skymtar man både rosa och orange och dessutom dyker valpen Eva upp bland de annars ganska abstrakta figurerna i tavlan.

– I vanliga fall målar jag väldigt abstrakta tavlor och då känns det väldigt konstigt att sätta in en så tydlig hund. Min fästman brukar skämta och säga ”men gud du kan ju verkligen måla!” varje gång jag målar något detaljerat.

Varför heter utställningen ”Dogs are better than humans?”

– Hundar är empatiska, kärleksfulla och osjälviska – faktiskt bättre än oss människor. Jag vill jag därför hedra alla hundar genom denna utställning och belysa deras otroliga närvaro för oss människor.

Pekka Pääkkö