Ett träd som drabbas har inte lång tid kvar att leva.

– Det går snabbt. Ett träd som smittas på våren är dött i slutet av sommaren, säger Neil Ross, trädspecialist på trafikkontoret.

"Siffrorna är brutala"

När Mitt i kommer till Strahlenbergsgatan i Hammarbyhöjden är arboristerna i full gång med dagens arbete. Fem almar ska tas ned i skogen på baksidan av flerfamiljshusen. De ingår i den lista över drabbade träd som staden årligen tar fram. Den här vintern och våren väntar sågen för fler almsjuka träd än någonsin.

– Siffrorna är brutala, sa stadsträdgårdsmästaren Elisabet Elfström när Mitt i talade med henne i november.

Två personer sköter markservicen och håller vakt så att inte allmänhet kommer till skada när träden tas ned.

Två personer sköter markservicen och håller vakt så att inte allmänhet kommer till skada när träden tas ned.

Anders Björklund

Sedan almsjukan kom till Mälardalen i slutet av 1990-talet har runt 300 träd per år fällts i staden. För några år sedan började siffran stiga. Den lista som staden nu låter beta av innehåller närmare 800 träd.

Värst är Södermalm med 330 träd, sedan kommer Enskede-Årsta-Vantör med 216 träd och därefter Skarpnäck och Hägersten-Liljeholmen med 58 träd vardera.

– Vi kan inte göra mycket åt det och tyvärr kommer almsjukan nog leda till att almarna helt försvinner, säger Elisabet Elfström.

Flest i Hammarbyhöjden

I Hammarby-Skarpnäck sticker Hammarbyhöjden ut med 52 av 58 träd på årets lista. De flesta har grönskat i backen ner mot Hammarby sjöstad.

– Det finns ingen bot, säger trädspecialisten Neil Ross.

Men staden försöker rädda fler träd från att bli sjuka. Både arboristerna som Mitt i möter på Strahlenbergsgatan och trädspecialisten Neil Ross tycker att det är bra att allmänheten får kännedom om varför träden tas ned.

– Att ta bort träd kan vara en känslig fråga. Men vi gör det för att rädda de almar vi har kvar. Sedan handlar det om säkerhet, framför allt i stadsmiljö och i parker där många passerar. Döda träd är oberäkneliga och till slut kan de utgöra en risk för allmänheten, säger Neil Ross.

Försöker skydda Almhöjden

Vaccin mot almsjukan finns, men är inte hundraprocentigt. Trafikkontoret har inte vaccinerat några träd i Hammarby-Skarpnäck, men jobbar med detta i exempelvis Kungsträdgården som också var plats för ett annat slags almstrid 1971.

Almhöjden på Skogskyrkogården.

Almhöjden på Skogskyrkogården.

Mostphotos

På Skogskyrkogården där almarna är en viktig del av landskapsbilden har kyrkogårdsförvaltningen vaccinerat träden årligen sedan 2020. Almhöjden har än så länge klarat sig. Men året vaccineringen började hittade man fem almsjuka träd.

– Sedan dess har vi inte konstaterat almsjuka på några fler arkitektoniskt viktiga träd på Skogskyrkogården, sa Per Stjernberg trädansvarig på kyrkogårdsförvaltningen till Mitt i för ett år sedan.