På en filmsnutt som Mitt i tagit del av syns ett pendeltåg komma på spåren vid Fagersjövägen. Tåget kryper fram och föraren tutar flera gånger innan loket korsar bilvägen. Orsaken: Bommarna är inte nere.

Fagersjöbon Oskari Foresi Berner dokumenterade det hela från sin bil en morgon i december och kontaktade Trafikverket. Det var dessutom inte första gången han var med om att bommarna strejkade.

– Det var problem även förra vintern. Det här behöver säkerställas så att det inte är en risk. Det känns inte som att man kan lita på bommarna riktigt, säger han.

Bekräftar: Har hänt flera gånger

Enligt Trafikverket hände det vid fem tillfällen 2022 och nio tillfällen 2023 att bommarna inte fälldes ner som de ska. Felet ska nu ha lokaliserats till två trasiga slingor i marken som har kopplats ur. Åtgärden medför att tågen tillsvidare, av säkerhetsskäl, måste hålla lägre hastighet i korsningen.

– Bommarna går nu ner som de ska, men i och med att vi har gjort en förändring i anläggningen måste vi sänka hastigheten till 40 km/h tills vi återställt anläggningen helt igen, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Oskari Foresi Berner bor i Fagersjö och vill se bättre säkerhet vid tågkorsningen.

Oskari Foresi Berner bor i Fagersjö och vill se bättre säkerhet vid tågkorsningen.

Privat

Angående de tillfällen bommarna stått uppe förklarar hon att lokföraren får röd signal när det händer.

 – Lokföraren måste stanna vid denna signal och sedan få ett godkännande att köra förbi den röda signalen och då max i 10km/h, säger hon.

Måste stängas av helt

Det är oklart när tågen återigen kan passera Fagersjö i normal hastighet. Spåren behöver stängas under ett dygn när grundfelet ska åtgärdas, vilket ska ske någon gång i vår.

Till dess får alla som ska över spåren mellan Fagersjö och Hökarängen räkna med längre väntetid än normalt vid bommarna – och längre bilköer som följd.

Riktigt illa blev det i tisdags, då problemet var det omvända: den här gången fälldes inte bommarna upp igen efter att ett tåg passerat.

– Det dröjde en halvtimme. Till sist gav folk upp och körde därifrån, säger Oskari Foresi Berner.

Vill att korsningen byggs om

Fagersjöbon Robin Travis är kritisk till att bilar och tåg över huvud taget ska samsas i samma korsning. Han har tidigare uppvaktat staden och Trafikverket om att bygga om till en planskild korsning.

– Det är en skandal att det får fortsätta på en plats som är så pass urban med mycket biltrafik, säger han.

Trafikverket uppger att de diskuterar med Stockholms stad om en ombyggnad, men att det inte är ”så snabbt ordnat”. Därför utreds även andra åtgärder.

– Vi har tittat på samordning av signaler, ommålning av körfält och nya körfält för att minska risken att bli stående mellan bommarna när det är svårt att ta sig ut på Magelungsvägen vid mycket trafik, säger Felicia Danielsson.