Under Kulturhuset Stadsteaterns 50-årsjubileum presenteras utställningen "Gör det själv".

I denna utställning delar konstnärerna en gemensam syn: att skapandeprocessen är lika viktig som det färdiga verket. För flera av dem vävs livet och konsten samman.

– Vi har visat 1 442 utställningar sedan 1974 och det känns fantastiskt kul att få visa just den här. Den går i linje med konsten och livet och hur det går hand i hand, säger Maria Patomella, utställningsansvarig.

Temat för utställningen är friheten att följa sin egen väg och utforska nya möjligheter till kreativt skapande.

Från sextiotalet

Här kan du se verk från 1960-talet till i dag av konstnärer som Kjarttan Slettemark, Moki Cherry, Toxoplasma, Ragnar Persson, Linnéa Sjöberg, Renate Bauer, Sture Johannesson och Charlotte Johannesson.

Enligt gästcurator Jeanette Steinsland representerar samtliga konstnärer det centrala temat.

– När man gör det man gör, oberoende om folk tittar på det eller köper det. När konst är ett sätt att leva snarare än ett yrkesval, förklarar hon.

Pionjär inom datakonst

En av utställningens pionjärer är Charlotte Johannesson, en textilkonstnär och den första svenska kvinnan att använda datorer i sitt konstnärskap tillsammans med sin man Sture Johannesson.

Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Centre Pompidou i Paris och Museum Ludwig i Tyskland och visas nu även på Kulturhuset för andra gången.

Konstnären Charlotte Johannesson. I bakgrunden syns hennes verk.

Konstnären Charlotte Johannesson. I bakgrunden syns hennes verk.

Johannes Äng

Johannesson blickar tillbaka till sjuttiotalet och hur hennes kreativa resa började.

– En kille hade köpt en Apple II dator i Kalifornien och vi gjorde ett byte där han fick en vävnad och jag fick hans dator. Den passade mig perfekt, säger hon och fortsätter:

– Man har ju varptrådar i väv och det kan man översätta till pixlar. Jag använde redan rutpapper och då kände jag att jag lika gärna kunde använda datorn.

Trappan på Sergels torg

Toxoplasma, en konstnärsduo bestående av Akay och Olabo, intar den inre delen av galleriet med sin senaste installation. De har återskapat trappan på Sergels torg.

Den återskapade trappan.

Den återskapade trappan.

Johannes Äng

– De har också tagit sig in under trappan och filmat, tillägger Maria Patomella.

Besökare bjuds in att utforska dess dolda rum. Dessutom kommer det finnas möjlighet att skapa konst inspirerad av utställningen i Kulturhusets verkstad.