Sprillans nytt. Snickaren Jesper Eriksson fixar det sista i kökslådorna i en av de nya lägenheterna på Nelsonstigen. Foto: Eva Tonström

Här skapas nya ettor åt ungdomarna

Värmdö bostäder bygger om förråd till ettor för att få fram fler lägenheter och många av dem går till ungdomar. Hittills har 21 bostäder förmedlats till unga.

  • Publicerad 17:03, 27 nov 2020

Kommunens delägda bostadsbolag Värmdö bostäder håller på att bygga om före detta förråd, varmgarage och hobbylokaler, även gamla förskolelokaler, till nya lägenheter. De allra flesta blir max 35 kvadratmeter stora och syftet är att skapa fler smålägenheter till rimlig hyra. Just nu pågår färdigställandet av 26 nya ettor på Nelsonstigen i Munkmora.

- Samtidigt är det ett sätt att använda ytorna som vi äger och ändå värmer upp på ett mer effektivt sätt. Nyproduktionen har stått still ganska länge och det behövs fler lägenheter, då kom vi på det här, säger Stefan Paulato, projektledare på Värmdö bostäder AB.

Egen ungdomskö

Ombyggnationerna startade hösten 2018, sedan dess har 62 lägenheter blivit klara och många av de nya ettorna går direkt till unga. Det senaste året har 16 sådana lägenheter på 21 kvadratmeter med badrum och pentry förmedlats till 18-25-åringar.

- Det är inte stort men det kan räcka som första lägenhet för en person, säger Kenneth Claesson, vd på Värmdö bostäder.

Ett rum. Hela väggen ut mot gården består av fönster. Snickaren Jesper Eriksson fixar det sista i kökslådorna. Foto: Eva Tonström

Alla under 25 år har nämligen en egen ”kö i kön” och får första tjing på alla lägenheter som är max 30 kvadratmeter stora. Det betyder att befinner man sig i det åldersspannet blir man automatiskt kontaktad när en liten lägenhet blir ledig.

Man ska alltså inte behöva vänta fullt lika länge som övriga på en bostad. Kötiden för en ungdomslägenhet på Värmdö är idag i snitt sex år, att jämföra med cirka nio år i vanliga kön. Hälften går till unga som är skrivna i Värmdö kommun resten till unga från övriga Stockholm.

- Vi har en överenskommelse med Stockholms bostadsförmedling att minst hälften av smålägenheterna ska gå till Värmdöungdomar, säger Kenneth Cleasson och tillägger att även de lite större ettorna kan komma att gå till unga hyresgäster, men då via den vanliga kön.

- Det här skapar en föryngring i våra bostadsområden och det är bra, tillägger han.

21 ettor till unga

Smålägenheterna kan också locka äldre personer som inte vill bo så stort, menar Stefan Paulato.

Det nya ombyggnadsprojektet har lett till att 21 nya smålägenheter kunnat reserveras åt ungdomar. Ytterligare 27 lägenheter av det här slaget ska byggas i Munkmora och Lugnet men hur många av dem som blir max 30 kvm kan Kenneth Cleasson inte svara på ännu.

De gamla förråden som har blivit lägenheter har ersatts med nya, stadigare förrådsburar som placerats centralt i en annan del av huset, åt hyresgästerna.

Nytt förslag: Bygg om Gustavsgården till ungdomsbostäder

Ett lyft. "Här inne var det gamla hönsnätsförråd tidigare" berättar projektledaren Stefan Paulato och visar en av de nya lägenheterna, ihop med Värmdö Bostäders vd Kenneth Claesson, t v. Foto: Eva Tonström

Här finns ungdomslyorna

Värmdö bostäder har 54 lägenheter på max 30 kvm som vid uppsägning förmedlas som ungdomslägenheter. De finns på: Rutens väg, Björnskogsvägen, Björkåsvägen, Mäster Palms väg, Hästhagsvägen och Markörplan/Markörstigen. Av de nya ettor som skapats i ombyggnadsprojektet har 21 gått till ungdomskön och det kan tillkomma fler, enligt VB.

Hyran för en ny 21-kvadratare i Munkmora är 4 665 kronor i månaden.

För att få förtur till ettorna ska du vara 18-25 år.

Visa merVisa mindre

Badrummet. Med dusch och möjlighet att ställa in egen tvättmaskin. Foto: Eva Tonström

Nytt utseende. Väggen mot gården har öppnats upp med nya fönster och en fransk balkong i de nya ettorna (tegelväggen). Foto: Eva Tonström

Nya lägenheter i projektet

Sedan 2018 har totalt 62 smålägenheter byggts i Munkmora, Lugnet och på Djurö. Ytterligare 27 lägenheter planeras i Lugnet och Munkmora, och två i en före detta skollokal i Hemmesta. Alla utom 15 lägenheter är en-rummare.

Hyran för en ny 35-kvadratare i Munkmora är beräknad till 6 586 kronor i månaden.

Värmdö bostäder har 2100 lägenheter. De slog ihop sin kö med Stockholms bostadsförmedling 2014. Kötiden för en lägenhet på Värmdö är cirka nio år.

Värmdö bostäder ägs till 49 procent av Riksbyggen AB och 51 procent av Värmdö kommun.

Visa merVisa mindre

HUR TÄNKER DU OM ATT FLYTTA HEMIFRÅN?

Kajsa Söderberg, 18, studerande, uppväxt i Värmdös skärgård, bor i Orminge: - Jag är uppväxt på en ö utanför Nämdö och har bott runt ganska mycket i olika studentbostäder och rum de senaste åren. Just nu hyr jag ett hus av min farmor i Orminge, så jag är nöjd. Jag kommer att kunna bo där ett bra tag och har inget behov av att ställa mig i bostadskön, som det ser ut nu i alla fall. Men man vet aldrig hur framtiden ser ut.

Axel Solvinger Herbst, 18, studerande, Värmdö: - Att ställa sig i bostadskön är ett måste enligt mig. Sedan beror det på var jag väljer att studera vidare, om det blir i Stockholm kommer jag att bo kvar hemma och jobba så länge som möjligt. Jag planerar att ta ett sabbatsår efter gymnasiet för att stärka min ekonomi och när jag har råd är tanken att skaffa en lägenhet så nära Stockholm som det går.

Alva Frisk, 19, jobbar på städfirma, Värmdö: - Jag bor hemma fortfarande och har tänkt att ställa mig i bostadskön nu. Jag vill helst bo kvar på Värmdö men jag har hört att det tar lång tid att få en lägenhet här, folk köar ganska länge. Så jag får se hur lång tid det tar tills jag kan flytta hemifrån, jag har ingen aning. Det väl bara att vänta antar jag.