Kommunens delägda bostadsbolag Värmdö bostäder håller på att bygga om före detta förråd, varmgarage och hobbylokaler, även gamla förskolelokaler, till nya lägenheter. De allra flesta blir max 35 kvadratmeter stora och syftet är att skapa fler smålägenheter till rimlig hyra. Just nu pågår färdigställandet av 26 nya ettor på Nelsonstigen i Munkmora.

- Samtidigt är det ett sätt att använda ytorna som vi äger och ändå värmer upp på ett mer effektivt sätt. Nyproduktionen har stått still ganska länge och det behövs fler lägenheter, då kom vi på det här, säger Stefan Paulato, projektledare på Värmdö bostäder AB.

Egen ungdomskö

Ombyggnationerna startade hösten 2018, sedan dess har 62 lägenheter blivit klara och många av de nya ettorna går direkt till unga. Det senaste året har 16 sådana lägenheter på 21 kvadratmeter med badrum och pentry förmedlats till 18-25-åringar.

- Det är inte stort men det kan räcka som första lägenhet för en person, säger Kenneth Claesson, vd på Värmdö bostäder.

Alla under 25 år har nämligen en egen ”kö i kön” och får första tjing på alla lägenheter som är max 30 kvadratmeter stora. Det betyder att befinner man sig i det åldersspannet blir man automatiskt kontaktad när en liten lägenhet blir ledig.

Man ska alltså inte behöva vänta fullt lika länge som övriga på en bostad. Kötiden för en ungdomslägenhet på Värmdö är idag i snitt sex år, att jämföra med cirka nio år i vanliga kön. Hälften går till unga som är skrivna i Värmdö kommun resten till unga från övriga Stockholm.

- Vi har en överenskommelse med Stockholms bostadsförmedling att minst hälften av smålägenheterna ska gå till Värmdöungdomar, säger Kenneth Cleasson och tillägger att även de lite större ettorna kan komma att gå till unga hyresgäster, men då via den vanliga kön.

- Det här skapar en föryngring i våra bostadsområden och det är bra, tillägger han.

21 ettor till unga

Smålägenheterna kan också locka äldre personer som inte vill bo så stort, menar Stefan Paulato.

Det nya ombyggnadsprojektet har lett till att 21 nya smålägenheter kunnat reserveras åt ungdomar. Ytterligare 27 lägenheter av det här slaget ska byggas i Munkmora och Lugnet men hur många av dem som blir max 30 kvm kan Kenneth Cleasson inte svara på ännu.

De gamla förråden som har blivit lägenheter har ersatts med nya, stadigare förrådsburar som placerats centralt i en annan del av huset, åt hyresgästerna.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-forslag-bygg-om-gustavsgarden-till-ungdomsbostader/reptkA!4ocXHJwPJzOqlmn0Lo5SGw/