PILOTPROJEKT. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) presenterade nyligen stadens nya projekt med väktare. Foto: Pressbild

Här sätter Stockholm in väktare för att öka tryggheten

Efter avslag för ordningsvakter på flera platser. Nu anställer Stockholm väktare.

  • Publicerad 13:55, 13 jan 2021

I årets budget utökar den grönblåa majoriteten arbetet med ordningsvakter och lägger ytterligare 15 miljoner, totalt 95 miljoner kronor. Fem miljoner av dessa ska gå till ett nytt pilotprojekt med väktare som ska patrullera främst de platser där staden nobbats ordningsvakter av polisen, något SVT var först att rapportera om.

Ny plan: Sätta in väktare i Hornsberg

För väktare kräver inte tillstånd som ordningsvakter och kan verka överallt, men har heller inte samma polisiära befogenheter utan får ingripa som gemene man (se fakta). Stadens väktare kommer dock att genomgå samma tre veckors utbildning som ordningsvakterna gör.

Men Slottner är övertygad om att de kommer höja trygghetskänslan och påpekar att ytterligare en fördel är att de kan jobba senare, till 03 och 04, jämfört med ordningsvakter vars arbetstider ofta är begränsade till 23 eller 24 enligt tillstånden.

– Det är uniformerad personal och även om de inte har polisiära befogenheter kommer de stå i direktkontakt med ordningsvakter och polisen och kan tillkalla dessa om det uppstår ordningsstörningar eller brottslighet. De kommer bidra till att skapa trygghet, säger Erik Slottner.

Totalt handlar det om tre patruller, sex väktare, som ingår i projektet och de har redan startat att patrullera.

Sex väktare för alla platser ni inte får ha ordningsvakter, kommer det räcka?

– Vi kommer inte ha heltäckande närvaro på alla platser där vi nekats ordningsvakter, men eftersom det är en ny satsning är det klokt att börja i mindre skala. Sedan får vi ta ställning till om vi ska utöka, samtidigt vill vi inte minska på ordningsvakterna, säger Erik Slottner och uppger att de kommer att fortsätta att ansöka om fler platser och utöka antalet ordningsvakter.

– Jag hoppas mycket på utredningen kring en ny ordningsvaktslag som ska presenteras i maj. Beroende på vad som sägs där så kommer det påverkar hur vi jobbar vidare.

Aktuella områden

Här har ordningsvakter nekats och där ska väktarna prioritera insatser.

Hornsbergs Strand

Rålambshovsparken

Citygatorna (Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan)

Kungsträdgården

Axelsberg

Nybohovsbacken

Västertorp Södra

Liljeholmen (hela)

Mälarhöjden

Östberga torg

Kärrtorp

Björkhagen

Hammarbyhöjden

Visa merVisa mindre

Ordningsvakter kontra väktare

Ordningsvakter

Utbildas och förordnas av polisen. Det krävs tillstånd för ordningsvakter och de har begränsade polisiära befogenheter och får bland annat omhänderta personer som är berusande eller stör på allmän plats, samt lyder under Polismyndigheten. Ordningsvakter har rapporteringsskyldighet och ska lämna rapport om de får kännedom om brott

Väktare

Väktare får bara ingripa på samma sätt som vem som helst, så kallat envarsingripande. Det handlar om att gripa någon som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och kan tas på bar gärning eller flyende fot. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Källa: Polisen.se

VISA MINDRE

Visa merVisa mindre