På plats. Från båten C/S Pleijel matades kablarna ner. Foto: Daniel Löfstedt/Ellevio

Här säkras vår strömförsörjning

Ni har säkert sett fartyget C/S Pleijel utanför Drottningholm när ni har kört över bron. Nu har flera massiva kablar lagts på botten och Ellivio är ett steg närmare att färdigställa den nya sjökabelförbindelsen.

  • Publicerad 15:10, 9 dec 2020

1,2 mil elkabel med en kapacitet på 400.000 volt grävs ner väster om Stockholm. Miljardprojektet ska säkra stadens framtida strömförsörjning – och får samtidigt bort störande högspänningsledningar från naturen.

Under hösten har arbetet under vattnet pågått utanför Drottningholm. Nio massiva sjökablar har kommit på plats som binder samman de kablar som ska läggas på norra och södra sidan om Mälaren av Ellivio.

Första gången

De nya kablarna gör det möjligt att ta bort dagens luftledning. Det är första gången en 400kV kabelförbindelse förläggs på detta sätt i en urban miljö i Sverige. Det är från det specialbyggda kabelläggningsfartyget Pleijel som kablarna rullats ut.

– Förläggningen är klar, det som kvarstår är att vi ska skydda kablarna i farlederna.Då lägger man på stensäckar för påkörningsskydd och sedan ska vi skarva ihop kablarna med markkablarna - men det görs först 2022, säger Jenny Nilander, Ellevios projektledare.

Kritiskt läge

Just vid Drottningholmssundet förväntade sig Ellivio ett kritiskt läge. Kablarna är cirka 16 centimeter i diameter och massiva, ledaren i mitten är av metall. Kablarna i sig är extremt svårböjliga vilket gör arbetet svårt i sig.

– Vi trodde det skulle bli problem med genomdraget genom rören vid Drottningholmssundet där vi har lagt kabelskyddsrör i cirka 200 meter för att det finns många andra ledningar, men allt gick över förväntan.

Nöjd. Projektledare Jenny Nilander är nöjd med arbetet. Foto: Daniel Löfstedt/Ellevio

Sträckan i den här etappen av kabelläggningen är på cirka 5,6 kilometer.

– Vi har dykare som har övervakat arbetet och till sin hjälp har de även en så kallad ROV - remote operated vehicle, en liten mini-ubåt utrustad med gripklor och kamera som man manövrerar från fartyget, säger Jenny Nilander.

Det är även viktigt att installationsarbetet görs med försiktighet så att det inte frigörs partiklar från botten som riskerar att störa djurlivet.

Kraftkablarna över Mälarhöjdsbadet ska bort

Just i Drottningholmssundet såg förutsättningarna lite annorlunda ut för att lägga kabeln.

– Dels är det gamla brofundament och kulturminnesvrak att ta hänsyn till, dels har det legat en massa stockar, kundvagnar och mopeder på botten. För att inte tala om gamla fiskenät och ankare som fastnat i andra ledningar därnere.

En hel del tid på plats har därför gått åt till att rensa upp botten från bråte för att komma fram med kablarna. Vraken måste kabeln anpassa sig efter eftersom de är kulturminnesmärkta.

2022 är tanken att den nya ledningen ska börja användas

Intressant om sjökabeln

En ungefär sex kilometer lång sjökabelförbindelse som passerar Drottningholms slott blir en viktig del av lösningen på kapacitetsbristenav el i Stockholm.

Cirka 12 kilometer kabel läggs på hela sträckan mellan Bromma och Bredäng. Mellan södra Ängby och Mälarhöjdsbadet läggs kabeln på sjöbotten.

Varje kabel väger cirka 40 kilo och är extremt svårböjliga

400 kilovolt kommer spänningen i ledningen vara, vilket är samma som i stamnäten.

Markarbetet är uppdelat på nio etapper. 2022 ska ledningen ska börja användas.

Visa merVisa mindre

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14