Det har borrats ett hål i väggen på Strand hotel vid Nybrokajen. Detta för att komma ut på takterrassen i kontorsbyggnaden bredvid. Där öppnar inom kort restauranggruppen Kasai group den nya takbaren.
– Man tar Strand hotels hiss upp till våning åtta. Där har vi gjort en ny korridor ut till terrassen, säger Paulo Fagundez, en av grundarna.
Alexandra Charles
Kasai group jobbar bland annat med att driva restauranger på hotell och har inlett ett samarbete med Strands ägare Radisson, där terrassen är en pusselbitarna.
Här ska gästerna kunna njuta av en utsikt över både Strandvägen, strömmen och Gröna lund.
– Vi har sol i princip hela dagen. Det är verkligen en vy i 360 grader, du ser hela stan, säger kollegan Jonas Ghauri.
Han berättar att barens namn "Charles" är tillägnad nattklubbsdrottningen Alexandra Charles som bland annat höll till i byggnaden under 1960-talet.
– Det var väl ett av de mest populära uteställena i Stockholm. Det har hänt otroligt mycket där, så vi tyckte det var passande med en liten blinkning till det som en gång varit.
Var ni där mycket själva?
– Vi är gamla, men inte så gamla! Men vi är stora fan av det hon gjort.
Vet Alexandra om att ni döpt terrassen efter henne?
– Nej, inte än.
Vad gör ni om hon misstycker?
– Då får vi fundera ut en plan b. Vi kanske får ändra bakgrundshistorien eller titta mot det brittiska kungahuset.
Öppen takbar
På Norrmalm finns det flera att välja på, men kring Östermalm är det ont om takterrasser. Något de tror kommer att vara till deras fördel. Planen är goda cocktails som blandas bakom den specialdesignade bardisken.
– Den kommer att påminna om en yacht i materialvalet, något som tål det svenska klimatet. Den kommer ju stå där under vinterhalvåret också. Men just nu har vi bara planer på att ha öppet under sommaren, säger Paulo Fagundez.
Terrassen ska inte glasas in och målet är att ha så lite väderskydd som möjligt. Barmästaren kommer senast från stjärnkrogen Hyde i London.
– Det är den nivån vi strävar efter. Förhoppningen är att man ska kunna slå sig ner, koppla av och glömma bort tiden en stund, säger Jonas Ghauri.