Det har varit en Barnbygala i Stockholm och efterfesten är på Alexandras nattklubb.

Hon ser först hur två kungapar stiger in genom entrén, följt av skådespelaren Jack Nicholson och sedan … Ingrid Bergman!

– Jag tog mod till mig och gick fram för att presentera mig. Jag berättade för henne att systern till hennes man Petter var min lärare när jag växte upp och att jag fick ärva hennes dotters balklänning när jag var tolv.

– Jag beundrade Ingrid Bergman kolossalt och ville berätta det för henne. Hon svarade att det var roligt och att klänningen hamnat på rätt person. Hon tackade också för berättelsen.

Alexandras nattklubb var ett mecka för kändisar på 70- och 80-talen i Stockholm. Från Abba och Monica Zetterlund till Rod Stewart och Muhammed Ali.

I den kändistäta värld som Alexandra Charles von Hofsten levde i var mötet med Ingrid Bergman den enda gång då hon blivit riktigt starstruck – betagen av en kändis.

Fredag den 12 november fyller hon 75 år. Genom åren har hon varit med om många fantastiska födelsedagar. Det kanske största firandet var när hon fyllde 40.

Stod i en champagnekylare

Med en ögonbindel färdades hon runt i staden, tillräckligt länge för att inte veta var hon befann sig. Hon fördes sedan upp för en stege.

– Där stod jag. Högt uppe i en stor champagnekylare och blickade ut över Alexandras. Det måste ha varit runt 280 personer i lokalen. Det var grandiost.

Den här gången firar hon med middag med vänner och familj.

– Jag har inga problem med att fylla år. Erfarenheter och kunskap är underbart och erfarenhet är något man bara kan skaffa sig under livets gång.

Efter studenten bosatte hon sig ett år i USA, Colorado. Drömmen var inställd på FN. Hon ville förändra världen och hennes stora idoler var Dag Hammarskjöld och Martin Luther King.

– De stod upp för rättvisa och mänskliga rättigheter. Det ska vara en jämlik värld och mänskliga rättigheter ska gälla för alla.

Ambitionen att förändra och strävan efter ett jämlikt samhälle tog hon med sig på ett otippat sätt. 1968 öppnades Alexandras i Stockholm. Det blev en plats dit alla var bjudna. Klubben arrenderade olika lokaler, den kanske mest kända låg på Strand hotell på Nybrokajen 9. Fram till 1988 ljöd musiken från festerna på Alexandras.

Tio år senare grundade Alexandra Charles den ideella organisationen 1.6 miljonerklubben som senare kom att få en systerorganisation, 2.6 miljonerklubben. Föreningen uppmärksammar kvinnors hälsa och arbetar för en jämställd vård.

Vill förbättra

– Det är viktigt för alla att det är jämlikt. Inte minst i det basala som vår hälsa, vård och forskning. Kvinnor och män är inte identiska och därav behövs det rättvisande resultat, olika vård och olika läkemedel för att det ska bli så bra som möjligt.

I arbetet lyfts information och inspiration från läkare och forskare i olika områden.

– Bort med diskriminering av ålder, kön, ras och socioekonomiska faktorer. Vi driver en organisation för att förbättra.