Jonas Höglund och Maria Öhman i Sigtunaortens biodlarförening. Foto: Jens Kassnert

Här lever nästan en halv miljon bin

I Sigtuna finns massor med bin. En av anledningarna till det är alla biodlare som finns i kommunen.

  • Publicerad 11:31, 16 jun 2021

Man ska ha klart för sig att det inte alltid honung man köper

Det surrar i luften vid gamla Husbys skola. Här håller Sigtunaortens biodlarförening till och har flera bikupor på platsen. Denna soliga dag står styrelsemedlemmarna Jonas Höglulnd och Maria Öhman, iförda dräkter och nät för ansiktet, vid kuporna.

I en sådan kupa finns en drottning och ungefär 60 000 bin. Det ständigt aktuella biet lever egentligen ett ganska komplicerat liv. Till stor del för att människan försvårar för dem.

Hur viktiga bina är för oss människor kan knappast ha undgått någon. Skulle bina dö ut försvinner mycket av det vi handlar i frukt- och grönsaksdisken.

– I stort sett bara potatis och några rotfrukter skulle finnas kvar. Andra växter behöver pollineras av våra bin, säger Maria Öhman.

Okunskap hos konsumenter

Sigtunabiodlarna tar hand om bina och deras honung. De menar att det råder stor okunskap bland de som köper honung i affärer.

– Det som är nyttigt i honung är mjölksyrebakterien. Den bakterien dör när man hettar upp honungen för mycket, säger Jonas Höglund.

Smaken på honungen från svenska bin skiljer sig ganska mycket beroende på var de lever i Sverige. Och när honungen skördas, precis som med vin.

– En burk med försommarhonung kan vara som ett vitt vin medan den man får på hösten, lite mer bärnstensfärgade honungen, kan man då jämföra med ett rött vin, säger Jonas Höglund.

En av Sigtunabiodlarnas viktigaste uppgifter, förutom att vårda bin och göra honung, är att höja kunskapen om vad man faktiskt köper i sin livsmedelsbutik. Det kan vara svårt att veta.

– Man går till sin lokala affär och köper den billigaste burken. Det står ju honung på alla burkarna men man ska ha klart för sig att det inte alltid honung man köper, säger han.

Honungskriget

Under en tid har det pågått ett honungskrig på marknaden mellan riktig honung från bin och falsk honung – främst importerad från olika länder utanför EU.

– Den konstgjorda honungen är framställd av rissirap och kommer inte från bin överhuvudtaget, säger Maria Öhman.

Detta är väl känt bland biodlare i världen. Bara för några år sedan märkte livsmedelsverket inte ut varifrån honungen kom ifrån utan endast om det var en EU-produkt eller inte. Biodlare kämpade länge genom branschorganisationen Biodlingsföretagarna för att få till en ändring.

Bina i kuporna vid Husbys gamla skola verkar må bra. Under tiden som Jonas och Maria öppnade en av kuporna hann tre små nya bibebisar föddas och krypa ur sitt lilla rör.

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13