Det surrar i luften vid gamla Husbys skola. Här håller Sigtunaortens biodlarförening till och har flera bikupor på platsen. Denna soliga dag står styrelsemedlemmarna Jonas Höglulnd och Maria Öhman, iförda dräkter och nät för ansiktet, vid kuporna.

I en sådan kupa finns en drottning och ungefär 60 000 bin. Det ständigt aktuella biet lever egentligen ett ganska komplicerat liv. Till stor del för att människan försvårar för dem.

Hur viktiga bina är för oss människor kan knappast ha undgått någon. Skulle bina dö ut försvinner mycket av det vi handlar i frukt- och grönsaksdisken.

– I stort sett bara potatis och några rotfrukter skulle finnas kvar. Andra växter behöver pollineras av våra bin, säger Maria Öhman.

Okunskap hos konsumenter

Sigtunabiodlarna tar hand om bina och deras honung. De menar att det råder stor okunskap bland de som köper honung i affärer.

– Det som är nyttigt i honung är mjölksyrebakterien. Den bakterien dör när man hettar upp honungen för mycket, säger Jonas Höglund.

Smaken på honungen från svenska bin skiljer sig ganska mycket beroende på var de lever i Sverige. Och när honungen skördas, precis som med vin.

– En burk med försommarhonung kan vara som ett vitt vin medan den man får på hösten, lite mer bärnstensfärgade honungen, kan man då jämföra med ett rött vin, säger Jonas Höglund.

En av Sigtunabiodlarnas viktigaste uppgifter, förutom att vårda bin och göra honung, är att höja kunskapen om vad man faktiskt köper i sin livsmedelsbutik. Det kan vara svårt att veta.

– Man går till sin lokala affär och köper den billigaste burken. Det står ju honung på alla burkarna men man ska ha klart för sig att det inte alltid honung man köper, säger han.

Honungskriget

Under en tid har det pågått ett honungskrig på marknaden mellan riktig honung från bin och falsk honung – främst importerad från olika länder utanför EU.

– Den konstgjorda honungen är framställd av rissirap och kommer inte från bin överhuvudtaget, säger Maria Öhman.

Detta är väl känt bland biodlare i världen. Bara för några år sedan märkte livsmedelsverket inte ut varifrån honungen kom ifrån utan endast om det var en EU-produkt eller inte. Biodlare kämpade länge genom branschorganisationen Biodlingsföretagarna för att få till en ändring.

Bina i kuporna vid Husbys gamla skola verkar må bra. Under tiden som Jonas och Maria öppnade en av kuporna hann tre små nya bibebisar föddas och krypa ur sitt lilla rör.