På Indalsbacken intill Vällingby centrum springer ett postbud stressat över gatan mellan fastigheterna. I famnen har han två paket och kunden har han i luren. Ingenstans kommer han in, han tycks hamna vid fel port hela tiden.

 Ögonblicksbilden skulle kunna vara beställd av kommunen. För just nu har stadens bostadsbolag tagit in sina första paketboxar.

De ställs utomhus, testas i ett år och är väl synliga. Nödvändigtvis inte speciellt vackra.

300 meter från varje hem

I ett år ska projektet testas. Sedan tas beslut om de blir permanenta.

– Alla Vällingbybor i närheten kan hämta ut sina Postnord-paket här. De behöver inte längre ta sig till en matbutik eller något ombud, säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).

 Han och Tim Jörnsen från infrastrukturföretaget Iboxen myser ikapp i julivärmen på Indalsbacken. Det är Iboxen som ligger bakom tjänsten. Alla leveransbolag i landet ska kunna ansluta sig till boxarna, berättar Tim Jörnsen.

– Vi har en plan att på fem år få ut boxar över hela landet. Målet är en box per 90 hushåll och att ingen svensk ska ha längre än 300 meter till en box.

Stockholms stad och bostadsbolagen nappade på Iboxens lönsing i våras. Just dessa boxar på Indalsbacken står bakom ett flerbostadshus.

”Funnits en osäkerhet”

Skåpen är batteridrivna och kan nås dygnet runt av både kunderna och buden. Den som ska öppna en box använder Iboxens app.

– Det har funnits en stor osäkerhet för många när det gäller paketen. Antingen kan inte postbuden få in dem, eller försvinner de när de ställs utanför dörrarna eller så måste folk ta sig till en butik. Nu blir det smidigare för de boende och vi får miljövinster, säger Dennis Wedin.

Passar boxarna in i stadsbilden?

– De är inte fula. De passar in här, det kan vara svårare på andra ställen. Men kommer det synpunkter så får vi utvärdera dem. Boende får vara vaksamma på klotter och skadegörelse. Aktörerna har förbundit sig att snabbt åtgärda det.

I just Stockholms stads fall är det alltså Postnord man samarbetar med. Några av Svenska bostäders hyresfastigheter i Vällingby och Spånga är bland de första områden ut att få boxarna.

Samma boxar finns redan bland annat i Boden och Göteborg.

– Vi vill anpassa dem efter bostadsområdena. Ibland kan det passa bättre att integrera boxarna i själva husfasaderna eller kanske att ha dem intill återvinningen, säger Tim Jörnsen.