Här finns färgglada afrikanska klänningar, etiopiskt kaffe och smycken. Innanför butiken dyker en fotostudio och kontorsplatser upp.

Johanna Alazar är en av de kvinnliga entreprenörerna som hittat hit. Hon driver företaget Finjal som säljer etiopiskt kaffe.

– Vi samarbetar med bönderna i Etiopien och rostar kaffet här i söderort, berättar hon.

I fotostudion sitter lilla flickan Asiya med sin mamma Sofie Selling. Sofie kombinerar jobbet som familjefotograf med att sälja afrikanska kläder i butiken på Marketplace.

– Jag och min man har ett familjeföretag där vi säljer afrikanska kläder från Guinea Bissau. Jag jobbade som översättare tidigare men nu är det superbra att få vara här. Sedan starten har det gått bra. Många köpte julklappar här, säger Sofie Selling.

Söker sponsorer

Det var i höstas som forumet Marketplace slog upp portarna. Främst fokuserar initiativtagarna på utlandsfödda kvinnliga entreprenörer, för att de ska kunna starta eget.

– Vi vill att entreprenörerna ska kunna fokusera på sin affärsidé och få hjälp med det administrativa. Affärsidén är att de inte ska behöva betala för tjänsterna, men vi letar fortfarande sponsorer. Vi söker också fler entreprenörer hit, säger Lilla Nemeth, kommunikatör på Marketplace.

Initiativtagaren till Marketplace heter Bashar Yousif. Han driver i dag en koncern med sex företag inom bland annat utbildning, företagsutveckling och integration.

Har 300 anställda

Men det har inte alltid gått så lätt. För drygt 15 år sedan, när han hade varit tre år i Sverige, startade han en möbelaffär i Kärrtorp.

– Men först var det ingen som ville hyra ut en lokal till mig. Till slut lyckades jag få en borgenär. Om jag inte hade fått kontakt med borgenären hade jag inte varit där jag är i dag, med 300 anställda, säger Bashar Yousif.

Så han bestämde sig för att starta det han själv hade velat ha, ett företag som tror på – och hjälper – nya entreprenörer med att teckna avtal och få firman att funka.

Till hjälp har Marketplace samarbetspartners, i form av till exempel en bank och en bokföringsbyrå som stöttar företagarna.

– Om jag hade fått den hjälpen själv hade jag lyckats mycket snabbare, säger Bashar Yousif.