När Mitt i besökte självplocket i juni skulle 25 00 plantor ner i jorden.

När Mitt i besökte självplocket i juni skulle 25 00 plantor ner i jorden.

Stefan Källstigen

🍓🥬🌻Vill du komma ut i det gröna och plocka grönsaker eller blommor finns flera platser att upptäcka i Stockholm. När Mitt i besöker Ulriksdals handelsträdgård i juni ska 25 000 plantor ner i jorden; rödbeta, morot, palsternacka och ett antal blommor i olika form och färg. I den gassande solen arbetar både säsongsarbetare och fastanställda.

– Varje år plockas det rent här, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne från Ulriksdals handelsträdgård.

Han uppmanar alla att testa självplock på Ulriksdal. De första grödorna är klara redan i mitten av juli och skördesäsongen fortsätter sedan ända in i september. Tanken med själplock är att du plockar det du vill ha och betalar i sedan efter vikt.

– Det är verkligen en upplevelse när allt blommar, en bit möblerad natur. Varje sommar kommer barn och deras föräldrar och när folk går tillbaka till arbetet ser man mor- och farföräldrar med deras barnbarn, det är svårt att veta vem som tycker det är roligast, säger han.

Hans mål med trädgården är att fler ska bli inspirerade att själva odla och få ett större intresse för trädgårdar.

– Trädgårdar behöver inte kosta något, man kan göra jord själv och samla frön. Sen är det storskalig healing, som gör att vi mår lite bättre, säger han.