När Mitt i Solna kikar in genom fönstren till femvåningshuset på Kolonnvägen saknar de guldiga brevinkasten namnskyltar.

Likadana vita lampor har placerats ut i alla fönster.

På baksidan finns en iordninggjord gård och planteringar, med ett avspärrningsband runt.

Vissa kallar det för spökhuset. Det har stått tomt i två år.

– Hur är detta ens möjligt i dagens Stockholm där bristen på bostäder är ett enormt bekymmer? frågar sig Ulriksdalsbon Jörgen Helgesson som brukar knalla förbi.

Grannfastigheten är ett likadant hus, inflyttat sen länge med både bostäder, frisör och sushi.

Uppenbart finns en efterfrågan, en trea i huset såldes nyligen för 4,8 miljoner kronor. Det väcker frågor i grannskapet om den tomma kåken.

"Är det felbyggt, har det inte klarat slutbesiktningen eller ligger det för nära något farligt", undrar en läsare.

Styrelsen förbryllad

Huset på Kolonnvägen 60-72 byggdes av Peab.

En bostadsrättsförening finns registrerad med en extern styrelse som bildades på uppdrag av Peab. Det är ett vanligt upplägg vid nybyggen av bostadsrätter, för att dra igång föreningsarbete i väntan på en styrelse bestående av dem som flyttar in.

När Mitt i når en av ledamöterna i den externa styrelsen berättar han att två föreningar bildades redan 2016, en för Kolonnvägen 60-72 och en för grannhuset.

– Vi kom igång med den första och sålde av den men fick aldrig nåt startbesked för tvåan. Jag vet faktiskt inte vad som hände, säger ledamoten Toni Lahdo.

Konstigt, tycker han.

– Det här är ett fint område, folk som sålt vidare i föreningen bredvid har gjort bra affärer. Det är konstigt och väldigt tråkigt att lägenheter står tomma, säger Toni Lahdo.

Pandemin fördröjde

Peabs presschef Kerstin Danasten säger att det är olyckligt att huset inte blivit inflyttat men att det har sina förklaringar.

– Det har stått tomt för att vi utrett olika upplåtelseformer för huset. Det brukar inte ta så här lång tid, men på grund av pandemin drog det ut rejält på tiden. Det skapade ett läge där investerare som kan vara intresserade av den här typen av fastigheter valde att vänta med beslut,

Det verkar nu som att huset är på gång att fyllas med liv.

– Nu finns beslut om att det ska bli bostadsrätter och vi har ett startdatum för försäljningen den 23 maj. Det är olyckligt att det drog ut rejält på tiden men vi är glada att bostäderna i det här fina huset nu kommer att säljas, säger Kerstin Danasten.