Att det finns kråkor som attackerar förbipasserande i en park på Södermalm är känt sedan länge. Mitt i Södermalm har flera gånger skrivit om hur människor blivit skrämda, och till med fått sår på huvudet efter det att kråkor har angripit.

https://www.mitti.se/nyheter/attackkrakan-tillbaka-angrep-forskollarare/repsef!ucld@@PS3nzM3FRc2uYGtQ/

Östermalm har dock verkat mer förskonat. I alla fall fram till nu.

Antonia Stubbe ser från sitt fönster hur personer som går förbi Balders hage blir attackerade.

– Jag har även själv blivit attackerad. Det var så klart läskigt, med det känns lite bättre sedan jag fick veta att de gör det för att vakta sina ungar, säger hon.

Springa iväg

Boet är högst upp i trädet i parken, men kråkorna brukar sitta på en stoppskylt och sedan följa efter folk längs gatan.

– En morgon såg jag en kille bli attackerad fem gånger av samma fågel samtidigt som han försökte springa iväg, säger Antonia Stubbe.

Tommy Tuvunger, viltvårdare Stockholms stad, säger att alla fåglar skyddar sina ungar så här års.

– Det är under en kort period. Så fort ungarna klarar sig själva lugnar mammorna ner sig, säger han.

Det är inte en självklarhet att åtgärder vidtas.

– Det beror på vad som finns i närheten och hur omgivningen påverkas, hur många som drabbas och så vidare. Just de här kråkorna i Balders hage har jag inte hört talas om tidigare.

https://www.mitti.se/nyheter/attackkrakorna-pa-soder-slar-till-igen/repteB!4Uo2j0995vbYku6IZGrv4w/

Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms Universitet och expert på djurs beteenden, säger att kråkorna är intensiva när ungarna är som mest sårbara.

– Kråkorna är hyfsat chilla i början när de lägger ägg, men sedan blir det mer intensivt. Det bör handla om några veckor som ungarna skyddas extra mycket. Det spelar också roll vad kråkorna är för individer och har för historia, säger han.

– Kråkorna kan återanvända bon. Finns det ett gammalt bo så kan det byggas på, vilket kan förklara Södermalms återkommande kråkattacker.

Naturliga händelser

Johan Lind lyfter också att vi har tagit mycket av djurens natur och att de häckar i träden i staden inte är oväntat, då de inte har lika många ställen att slå sig ner på.

– Bor man utanför stan vet man att fiskmåsar häckar på tak, de ramlar ner och fiskmåsarna försvarar sina ungar och flyger då mot oss människor, säger han.

Han säger också att vi människor har skärmat av oss från naturen och reagerar mer på naturliga händelser.

– Att en kråka nuddar huvudet skadar inte människor. Det är en rädsla, men inte en fara. Bor man nära naturen så blir det en del av vardagen som återkommer varje år.