Pysslingens förskola i Steningehöjden ser mer ut som en byggarbetsplats. Åtminstone på vissa ställen där det målas, gjuts i betong och skruvas väggar. Nu ska de sista bitarna på plats innan invigningen av den nya förskolegården. Det är Praktiska gymnasiet i Märsta som ordnar en ny skolgård för de yngsta Märstaeleverna.

Projektet med att göra skolgården roligare startade redan under hösten och barnen på förskolan fick vara med att önska vad de vill ha på sin skolgård.

– En barbie, svarade ett av barnen när Mitt i frågade vad som fanns på önskelistan.

Genast förs tankarna till det klassiska humorklippet med Sven Melander när han intervjuar barn och vill ha fram att fred i världen är det barn önstar sig allra mest. Förskolegården i Steningehöjden kan kanske inte skapa världsfred men i och med upprustningen kan den i alla fall bidra till glädje bland kommunens yngsta invånare.

– Det som blir roligt för våra elever är att det här projektet innefattar alla våra linjer. Vi har bygg, el, barn och fritid, försäljning och service och de får samarbeta och kan olika saker i det här och bidrar med olika delar. Alla elever i alla årskurser har varit med någon gång på något sätt, säger Clara Norlin som är rektor på Praktiska gymnasiet i Märsta.

Elever från bygg och el gjuter fast en aktivitetsvägg.

Elever från bygg och el gjuter fast en aktivitetsvägg.

Stefan Källstigen

Ny cykelbana

På skolgården görs nu en ny cykelbana, flera småhusliknande väggar, en nyrenoverad båt samt en aktivitetsvägg som sammankopplar den lilla gården med den stora.

– Den lilla kullen mitt på gården var barnen noga med att den skulle stå tom. Den använder de som pulkabacke på vintern, säger en av pedagogerna på Pysslingen.

Det är inte bara Praktiska gymnasiet som varit delaktiga i detta utan även hela ledningen i Pysslingen,

– Förskolan har haft ett hållbarhetsfokus och jobbat med hållbara relationer. Det här är verkligen ett gott exempel på hållbara relationer i ett litet samhälle. Det vi gör, det som de ändå ska hålla på med i verkstan med att snickra och lära sig, blir på riktigt. Då blir det viktigt för eleverna och alla är väldigt engagerade i sina arbetsuppgifter, säger Clara Norlin.

Mimmi målar om i barnens lekhus.

Mimmi målar om i barnens lekhus.

Stefan Källstigen

Fortsatt samarbete

Den nya skolgården på Pysslingen invigs den 17 maj men rektorn tror inte att det slutar där.

– Det här projektet kommer säkert att fortsätta för förskolan önskar sig ännu mer i vi får ju nya kullar av gymnasieelever. Pysslingen ingår i Academedia som också äger Praktiska så det är ju extra kul tycker vi att det hänger ihop inom den jättekoncernen men att vi kan samverka mellan våra små delar, säger Clara Norlin.

Så vad tycker barnen om sin nya skolgård då?

– Det ska bli jättekul att leka kiosk och affär, säger Eleonor.

– Jag ska cykla runt, runt, runt och leka racing, säger Milton.

Eleonor, Milton, Victoria, Axel, Cornelia och Lucas tittar på när deras nya båt målas om.

Eleonor, Milton, Victoria, Axel, Cornelia och Lucas tittar på när deras nya båt målas om.

Stefan Källstigen