Tusen invånare i Fittja har fått sms med en bokad vaccintid. Det är ett av regionens åtgärder för att öka vaccinationstäckningen. Foto: Claudio Britos

Här går vaccineringen trögt – tar ett halvår att komma i kapp

Andelen som tagit två doser vaccin ökar med en procentenhet per vecka i områden som Rinkeby, Skärholmen och Botkyrka. I den takten tar det ett halvår innan de är i kapp resten av länet. Men nu får invånare i Fittja sms med förbokade tider, för att snabba upp vaccineringen.

  • Publicerad 15:26, 7 okt 2021

Om vaccinationstakten i Rinkeby-Kista, Skärholmen, Spånga-Tensta och Botkyrka fortsätter som nu kommer det att ta uppemot ett halvår innan befolkningen där har kommit i kapp resten av länet.

I dag är 75 procent av länets invånare fullvaccinerade – i Rinkeby-Kista 51 procent.

De senaste veckorna har andelen vaccinerade ökat med ungefär en procentenhet per vecka i de områden där vaccinationsgraden är låg.

Riskfyllt

Det går alltför långsamt framåt. Folkhälsomyndigheten har därför försett regionen med detaljerade uppgifter om var vaccinationsgraden är extra låg, så att insatser kan sättas in där.

Anledningen till att restriktionerna kunde lyftas den 29 september var, enligt myndigheten, att vaccinationsgraden i landet är såpass hög.

Men i områden med många ovaccinerade kan smittan blossa upp. Risk finns också för nya mutationer vid smittspridning.

– Vaccinationsarbetet är nu det mest prioriterade, både vad gäller ovaccinerade och att de som bor på särskilda boenden för äldre får sin tredje dos, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

Fittjabor får sms

Region Stockholm har därför växlat upp insatserna. Bland annat med fler vaccinbussar, och fler mottagningar som har drop in-vaccinering.

Dessutom ska personer som inte är vaccinerade kontaktas och erbjudas vaccin.

Inte tagit sprutan? Då kan vårdcentralen höra av sig

I ett pressmeddelande uppger regionen att 1 000 sms nu skickats till invånare som är skrivna i Fittja i åldrarna 16 år och uppåt med erbjudande om en förbokad tid till vaccinering i Fittja centrum redan under fredag–söndag.

Kräver mer tid

Någon information om hur insatserna fallit ut hittills har inte gått att få från regionen.

Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg skriver i ett mejl via presstjänsten att: "Vaccinationsfrågan är ett individuellt beslut som nu kräver mer tid än tidigare och som ofta behöver föregås av en respektfull dialog".

Andelen fullvaccinerade kryper långsamt uppåt

21 september:

Rinkeby-Kista: 49,5 procent

Skärholmen: 54,4 procent

Botkyrka: 56,9 procent

Spånga-Tensta: 58,3 procent

Källa: Region Stockholm

28 september:

Rinkeby-Kista: 50,7 procent

Skärholmen: 55,8 procent

Botkyrka: 58,1 procent

Spånga-Tensta: 59,5 procent

5 oktober:

Rinkeby-Kista: 51,4 procent

Skärholmen: 56,7 procent

Botkyrka: 59,3 procent

Spånga-Tensta: 60 procent

Hela Region Stockholm: 75,8 procent

Visa merVisa mindre