ETT MED NATUREN. Richard Vestin, naturinformatör på Huddinge kommun, på vandring längs Mörtsjöslingan i Orlångens naturreservat. Foto: Sacharias Källdén

Här finns plats för alla – häng med till Huddinges natur

Glöm gråslask och mörker – njut av november i en färgsprakande skog. När coronarestriktionerna skärptes drog vi till Mörtsjön i Orlångens naturreservat. Det här året har besökstalen i Huddinges naturreservat exploderat.

  • Publicerad 15:16, 6 nov 2020

Dimman ligger tät över Balingsta allé när vi kryssar mellan de kraterdjupa groparna. Det vilar något mystiskt över den här morgonen.

Vi hinner knappt mer än in i skogen vid Mörtsjön förrän den exploderar i rött, guld och orange. Det är som att gå i en gyllene sal under bokarnas lövverk, som att stiga in i en sagovärld.

– Visst är det här den vackraste höstdagen?! utropar Richard Vestin, naturinformatör på Huddinge kommun, till några andra vandrare i skogen.

De svarar jakande och skrattar. Det är svårt att inte hålla med. Dels för det magiska ljuset, dels för Richard Vestins smittande entusiasm.

Han guidar oss runt Mörtsjön i Orlångens naturreservat och det är som att gå med ett levande uppslagsverk vid sin sida. Vi får lära oss om varför just en viss sopp trivs här, att Prins Eugen målade "Våren" vid en klippa intill Mörtsjön och att spana efter fåglar.

– Titta, en steglits!

SKOGSBAD. Rekordmånga har gett sig ut i skogen det här coronaåret. När restriktionerna nu blivit hårdare igen är det svårt att hitta en bättre plats att ta sin tillflykt till. Foto: Sacharias Källdén

Rekordmånga besökare

Det här året har besöksantalet fullkomligt exploderat i Huddinges naturreservat. Under mars och april var det 11 000 besökare i Paradisets naturreservat jämfört med 1 500 samma period i fjol. Och trenden lär hålla i sig.

Förra veckan införde Folkhälsomyndigheten hårdare restriktioner – igen. Vi ska undvika butiker, gym och museer. Vad är då bättre än att bege sig ut i skogen om helgerna, än sprakar den av färger. Huddinge har 13 naturreservat – så här är det lätt att hålla den sociala distansen.

– Det är vetenskapligt bevisat att stressnivåerna går ner av att vistas i skogen. Dessutom får man motion, säger Richard Vestin.

Vi vandrar vidare längs stigen. Lövskogen övergår i barrskog med en matta av grön tjock mossa. Stenblock tornar upp sig på på den vänstra sidan, och vi får veta att havslinjen gått här en gång i tiden.

STAMGÄSTER. Anette Ekebrink och Petra Morina har gått hundpromenader runt Mörtsjön i flera år och märker av det ökade besökstrycket. I somras kunde det plötsligt bli konflikter på badbryggan. Skogen är till för alla och man måste visa respekt, tycker de. Foto: Sacharias Källdén

Lätt att följa i appen

Leden är tydligt markerad både med målade orange ringar runt träd och orange plattor som är fästa på träden. Dessutom följer vi vår vandring via appen Huddinges naturkarta i mobilen.

– Gps:en följer dig precis var du är. Om man inte är så van vid att gå i skogen är det en extra trygghet. Dessutom får man information om till exempel var det finns grillplatser eller om man får fiska. Det enda man behöver tänka på är att ha ett laddat mobilbatteri.

HITTA VILSE. Via appen Huddinges naturkarta har du koll på var på leden du befinner dig. Dessutom får du bonusinformation om grillplatser, fiskevatten och liknande. Foto: Sacharias Källdén

VÄGLEDNING. Mörtsjöslingan är utmärkt såväl med målade ringar runt träden som med plattor. När flera leder korsar varandra kan det bli förvirrande, därav plattan. Den orange färgen står för låglandsled. Foto: Sacharias Källdén

Naturguiderna på Huddinge kommun ordnar emellanåt organiserade skogsvandringar och hade flera svampexkursioner i september. Alla var fullbokade.

Det ökade besökstrycket i naturreservaten har medfört att det ibland blivit trångt på parkeringar och grillplatser. Något som har ökat kommunens kostnader.

– Vi kunde inte förvänta oss att folk skulle vallfärda ut i reservaten. Vi måste fylla på ved oftare och öka städningen, ibland hinner vi inte med. Det är klart att det kan bli en del slitage. Men samtidigt är det ju det här som är meningen med våra naturreservat. Man måste visa hänsyn, men alla är välkomna – och det finns plats för alla.

SVAMPLYCKA. Richard Vestin hittar en stolt fjällskivling. Slingan går i en varierad natur runt sjön. Foto: Sacharias Källdén

Tre andra vandringstips i Huddinge

Korpberget i Vårby – Tätortsnära vandring i urskog. Äventyrssligan går genom blockstensterräng med stup vid sidan av leden.

Gladövik – Lättillgänglig vandring på grusade gångar för den som inte är en utpräglad skogsmulle. Grillplatser med ved finns och dessutom går du genom hagar med får och getter.

Trångsundsskogens naturreservat – Sydslingan bjuder på en vandring i gammal skog med många olika trädslag. Som att vandra i olika gröna rum.

Richard Vestins bonus-hardcore-tips:

"Springa den 8 mil långa Huddingeleden på natten. Det finns folk som har gjort det."

Visa merVisa mindre