Prydligt sorterade damkläder, en stor avdelning för barn, små sandaler och gummistövlar.

Barnvagnar, blöjor, flytvästar och leksaker.

Runt 40 volontärer, många av dem har själva flytt från Ukraina, hjälper till på det nyöppnade centret i kontorsområdet Solna business park.

Donationer strömmar in från hela länet. Det finns en lista över vad som efterfrågas, just nu bland annat sommarkläder, solglasögon och resväskor.

Kriget i Ukraina har pågått i fyra månader. 18 000 ukrainare beräknas vara bosatta i Stockholmsområdet. Behovet är fortsatt stort.

– Vi möter människor i kläder som de flytt i. En mamma kom med två barn i sulky som hon dragit genom hela Europa. Många flyr snabbt, direkt från krigszoner, säger volontären Sven Bergland.

I veckan hade de över 800 besökare.

– Vi skulle behöva vara fler volontärer, då skulle vi kunna ha öppet oftare, säger Sven.

"Viktigt att hjälpa varadra"

17-årige Gleb Verisov och hans mamma Angela lämnade Mariupul när bomberna föll.

De bor på ett boende i Järfälla som Migrationsverket ordnat och hjälper till på centret så ofta de kan.

– Det känns viktigt att hjälpa varandra. Det här har blivit som en mötesplats, man träffar nya vänner, både svenskar och ukrainare, säger Gleb.

Här finns lekrum, hockeyspel och kafé. Ett piano där någon ibland sätter sig och spelar för gäster som väljer kläder och fikar.

Några sitter och pluggar. På centrets önskelista finns fler skrivblock, studiematerial och pennor.

Gleb blev just klar med skolan – via Zoom, med klasskompisar utspridda i Tyskland, Italien och andra länder. Vissa är kvar hemma. Alla lever inte längre.

– Framtiden? Det är jättesvårt att svara på. Jag tror inte det går att åka tillbaka på ganska länge, säger Gleb.

Fint bemötande lika viktigt

Volontärerna här ser en stor vilja att hjälpa. Vid Mitt i:s besök lämnar ett gäng kollegor in lådor med kläder som de samlat ihop på kontoret.

En pensionär i Täby engagerade sin villagata. Lass har körts från insamlingar i Märsta, Vaxholm och Ekerö, där kläderna och prylarna inte gått åt.

Det gäller att fortsätta visa stöd och omtanke, skänka och hjälpa till, anser Sven.

– Många som kommer hit har varit med om hemska saker. Vi här är inga psykologer och kan inte göra allt, vi har ju vanliga jobb också. Men vi vet att ett fint välkomnande kan vara lika viktigt som en ren skjorta. Att veta att allt här skänkt av människor som bryr sig gör folk väldigt glada och tacksamma.