Socialt spel. Ålder är ingen begränsning. Lennart Hedengran, 93, gör sin första säsong i klubben. Foto: Sacharias Källdén

Här bowlar pensionärerna ihop varje vecka

Varje tisdag träffas ett glatt gubbgäng i Enskedehallen vid Gullmars för att bowla. Lennart Hedengran, 93, är äldst bland spelarna. "Det är jäkligt trevligt att vara med i det här gänget", säger han.

  • Publicerad 07:10, 17 dec 2021

Välriktade klot rullar iväg längs de oljade laminatbanorna. Det skallrar till och de nyss så kavata, vitröda käglorna far åt alla håll. En av dem vippar lite svagt innan den återfår balansen.

De fyra högsta serierna håller på att avsluta för dagen. Strikeklot och spärrklot plockas i och ur små hjulväskor som för tankarna till flygplatser och det morsas glatt när gäng två gör sig redo för att ta över. Årstabon Lennart Hedengran värmer upp sin 93-åriga kropp med en snygg spärr.

– Det är första säsongen. Tyvärr så har man startat lite sent, säger han.

Någon total nybörjare är han inte utan har ihop med sin fru, brorsan och mågen bowlat några år och det har legat lite i luften att gå med i klubben.

– Det är jäkligt trevligt att vara med i det här gänget. Och över huvud taget i hallen. Fin personal. Jag trivs jättebra. Dels träffar man ju folk och dels blir det väl trots allt en del motion. Vi spelar ett par gånger i veckan. Det är alltid folk här nere, konstaterar han.

Sammanhållning. Kent Pettersson, Janne Wallinder, Lennart Hedengran, Kalle Söder, Östen Nilsson och Ingemar Lemon bowlar tillsammans i division 5–8. Efter visst manfall under pandemin söker de nya bowlingkamrater, annars kan åttan komma att läggas ner. Foto: Sacharias Källdén

Laganda. Vice ordförande Leif Säfkvist kör lite uppdatering för medlemmarna i Pensionärernas bowlingklubb i Enskede. Den 14 december spelades klubbmästerskapet och i januari drar vårens seriespel i gång. Foto: Sacharias Källdén

Gemenskapen har stor betydelse

Att det sociala är viktigt hörs från flera håll. Tallkrogenbon och klubbsekreterare Janne Wallinder berättar att han, nästan oavsett när han går ner i hallen, kan träffa på kompisar från klubben. Pensionärernas bowlingklubb i Enskede har medlemmar över hela stan.

– Det är från Botkyrka, Sundbyberg, Nacka…

Vice ordförande och tidigare svenska mästaren för veteraner, Leif Säfkvist från Huddinge, räknar upp en lång lista på varifrån klubbmedlemmarna kommer.

– Det visar att det är roligt. Man sätter sig på pendeln eller tunnelbanan på tisdagar och tar sig hit. Jag tror det är oerhört viktigt för alla som annars sitter ensamma, säger han.

– Då är det mycket bättre att vara här, flikar Haningebon Tony Gibbemark in.

Den tidigare världsmästaren i korpbowling har lirat med pensionärerna i några år men bowlat i klubb sedan 1973.

– Den sociala gemenskapen var den stora grejen för mig. Att alla kunde mötas, det finns inga hinder. Sedan är det ett fascinerande spel, säger han.

För honom är bowlingen en livsstil som tagit honom till olika delar av världen. Dessutom delar han intresset med sonen och de spelar i dag ihop i en annan klubb.

Leif Säfkvist delar bowlingintresset med sin fru som han träffade här i hallen för 26 år sedan.

– Jag spelade där borta och hon i andra änden. Så var det en tjej som sa till henne att ”Ser du inte vad han kollar på dig?”.

– Ja, så kan det gå, säger Ulla Sundqvist Säfkvist.

Resultattavlan i källaren skvallrar om att hon är en av damsektionens bästa spelare när de träffas på måndagar.

Kamratskap. Janne Wallinder småsnackar med Lennart Hedengran, som är den äldsta medlemmen med sina 93 pigga år. Tony Gibbemark i bakgrunden håller på att avsluta dagens serie. Som 69-åring är han dagens yngsta deltagare. Foto: Sacharias Källdén

Strike? Årstabon Lennart Hedengran spelar några dagar i veckan. "Jag slutade jobba när jag var 92", berättar han. Då hade han delat ut tidningar i 20 år för att ha något att göra efter att han gått i pension. Foto: Sacharias Källdén

Funkar för alla

Alla är välkomna i klubben – nybörjare så väl som mer kvalificerade spelare. Känner man sig osäker finns det möjlighet att få hjälp av de som är gamla i gamet. Alla får börja i division åtta och spela sig uppåt i systemet, och nu behövs fler medlemmar för att divisionen ska kunna fortsätta.

93-årige Lennart Hedengran har ännu inga speltips att komma med, men då han tycker att det är "lite för lite folk i åttan" säger han:

– Det är aldrig för sent att börja spela.

Kärleksstrike. Leif Säfkvist och Ulla Sundqvist Säfkvist spanade in varandra på banorna i Enskedehallen 1995. Och resten är som det heter historia. Foto: Ursula Dahlberg

Pensionärernas bowlingklubb i Enskede

Bildades i januari 1973.

Har för närvarande 59 aktiva medlemmar från runt om i Stockholm. Den yngsta är idag 67 år och den äldsta är 93 år. Snittåldern ligger på 76 år.

För att gå med i klubben ska man vara pensionär och som minst fylla 55 år under kalenderåret. Nybörjare så väl som gamla elitspelare är välkomna.

Spelar under vår och höst seriespel i Enskedehallen vid Gullmarsplan varje tisdagförmiddag. Åtta divisioner spelar uppdelat som så att division 1–4 spelar först och 5–8 därefter. De åker också till andra städer för att delta i olika turneringar.

Klubben har även en damsektion som firade 40-årsjubileum 2018. De fyller hallen på måndagar.

Årets klubbmästerskap gick av stapeln den 14 december. Då tävlade man både i handikappklass och open.

Efter visst manfall under pandemiuppehållet hotas den åttonde divisionen av nedläggning och nu söker de nya medlemmar. Intresserade kan höra av sig till klubbsekreterare Jan Wallinder på 070-575 35 00 alternativt jan.interscriptura@gmail.com

Visa merVisa mindre