Satsningen på sommargågator har blivit populär. Men den innebär också att antalet p-platser minskar längs gatorna. Därför har Stockholms stad infört sommarparkeringar. På dem kan bilägare ställa sina bilar till ett lägre pris än vanligt och under längre tidsperioder.

I år går starten redan den 1 maj, på 16 parkeringar.

– Det är till följd av pandemin. När vi nu drar i gång med sommargågatorna i maj gör vi bäst i att tidigarelägga även starten för sommarparkeringarna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Dagens Nyheter.

Med på listan finns 70 platser i Bygeln på Rågsveds skolgränd där dygnstaxan blir 35 kronor. Vid Enskede värdshus finns 60 platser med en dygnstaxa på 35 kronor. Lika många platser finns på Hagsätra IP, och där kostar det 30 kronor per dygn.

Även parkeringarna Sandhagen 4 & 5 och Slakthusgatan 5 i Slakthusområdet blir sommarparkeringar. Där finns sammanlagt 83 platser och dygnstaxan blir 50 kronor.

Köpstart den 24 april

Den som vill ha sommarparkering köper den via Stockholm parkerings hemsida, från den 24 april. Där väljer man antal dagar och behöver inte flytta bilen på några städdagar eller nätter.

Sommarparkering infördes 2016, med 225 p-platser. I år finns 1710 p-platser. De ordinarie priserna varierar mellan 30 och 120 kronor per dygn. Sommarpriset varierar mellan 20 och 50 kronor.