Testning. Maria Assarsson, utbildningschef, Täby kommun berättar att några av lärarna på skolan testats postivt för covid-19. Foto: Täby kommun/Lydia Farran-Lee

Här är skolan där 25 av 26 lärare är sjuka

Efter att nästan alla lärare blivit sjuka – vissa av dem i covid-19 – kommer högstadiet på Näsbyparkskolan att börja med distansundervisning. Även Åva gymnasium utökar distansundervisningen.

  • Publicerad 16:51, 10 nov 2020

Några lärare har testats positivt

Högstadiet på Näsbyparkskolan övergår till distansundervisning. Det beror på att flera lärare blivit sjuka på skolan.

– Beslutet att övergå till distans- och fjärrundervisning beror på att man på högstadiet har ett omfattande personalbortfall då flera lärare uppvisar förkylningssymtom. Vilket naturligtvis är olyckligt, säger Maria Assarsson, utbildningschef Täby kommun.

Alla utom en lärare har förkylningssymtom

25 av 26 lärare är nu hemma med förkylningssymtom. Alla lärare har blivit rekommenderade att ta ett covid-19-test.

– Jag har fått information om att några lärare som har testats positivt och några negativt, vissa har inte fått sitt provsvar ännu, säger hon.

Undervisningen som sker på distans kommer att pågå i tre veckor med start den 10 november. Elever som nu ska studera hemma kan få hjälp av elevhälsan vid exempelvis specialpedagogiskt stöd. De kan även hämta matlådor.

– Jag känner mig trygg med att skolan klarar detta. I Täby har vi inte drabbats av detta i de kommunala verksamheterna tidigare, vi hoppas att vi inte ska behöva göra det igen, säger hon.

Gymnasium utökar distansundervisning

Med start den 12 november kommer även eleverna på Åva gymnasium att ha mer distansundervisning än tidigare. Det är ett beslut som kommunledningen tog under förra veckan för att minska smittspridningen av covid-19.

– Utifrån det allvarliga läge som råder är det en rimlig åtgärd, skriver Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium i ett sms.

Sedan september har en viss del av undervisningen redan varit på distans för årskurs två och tre på skolan. Men nu kommer alla elever att beröras. Alla klasser kommer att ha en till två dagar i veckan på distans.

– Det innebär fjärrundervisning i realtid där lärare och elever håller kontakten under lektionstid via digitala kanaler, skriver Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium.

Distansundervisningen på Åva kommer att pågå fram till den 26 november.

Elever som behöver extra stöd

*På många skolor har det särskilda stödet påverkats negativt av corona-viruset. Det visar en kartläggning som Skolinspektionen gjorde i slutet av sommaren.

Därför kommer Näsbyparkskolan att erbjuda elever som är i behov av särskilt stöd mer hjälp nu när skolan är stängd. Man kan som elev då gå till skolan och få hjälp av en specialpedagog några timmar i veckan.

De elever som är i behov av extra stort stöd kommer att få vistas på skolan och få hjälp av en annan lärare som finns på plats.

*Stängingen av Högstadiet på Näsbyparkskolan gäller i tre veckor med start den 10 november.

Visa merVisa mindre