Salems kommuns inköp, så som undervisningsmaterial och byggmaterial, står för 71 procent av all koldioxidutsläpp som sker i den kommunala verksamheten. Det motsvarar 9 574 ton växthusgaser vilket är lika mycket som om man skulle åka bil mellan Stockholm och Göteborg 95 740 gånger – tur och retur. Det visar kommunens första klimatbokslut, där man granskat alla sina förvaltningars och de delägda kommunala bolagens samlade växthusgasutsläppen för 2022.

– Det blir tydligt att vi måste fokusera och åtgärda det här. Men så vitt jag har förstått det är det ungefär så här det ser ut i de flesta kommuner, säger Wictoria Berglund, gruppledare för Centerpartiet i Salem.

Redan nu har politikerna börjat agera för att minska utsläppen, menar hon.

– Det är superskönt att vi nu har en tydlig karta över vad vi behöver prioritera. Redan nu är vi i startgroparna för att upphandla ett nytt inköpssystem där vi tydligare kan se klimatpåverkan på det vi köper, säger hon.

Wictoria Berglund (C), gruppledare Centerpartiet i Salem.

Wictoria Berglund (C), gruppledare Centerpartiet i Salem.

Centerpartiet

Klimatfärdplan och klimatråd

Men det är inte allt. Ihop med den koldioxidbudget, som visar hur mycket koldioxid kommunen "har råd" att släppa ut för att klara Parismålen, är det underlaget för en kommande klimatfärdplan som ska belysa kommunens olika miljömål och delmål.

Men Wictoria Berglund kan inte presentera vilka delmål den nya klimatfärdplanen ska innehålla – det är ett arbete som pågår.

– Men i slutändan handlar det om att minska koldioxidutsläppen. Där måste vi fokusera på de saker som ger störst effekt – och snabbt, säger hon.

Klimatfärdplanen är sedan tidigare avsatt i budgeten och är tänkt att vara klart innan sommaren.

– Vi ska också starta ett klimatråd. Vi måste få med oss dem som bor i kommunen, företag, föreningar och civilsamhället. Det kan vi göra i klimatrådet, säger hon.

Exakt hur arbetet med klimatrådet ska se ut är ännu inte klart.