Onsdag till söndag den 1–5 juni kommer Spånga IP att fyllas av politik, tal, samtal och möjligheter att knyta kontakter när stiftelsen The Global Village återigen arrangerar Järvaveckan.

På grund av pandemin ställdes det hela in 2020. I fjol gjordes i stället eventet i en digital version. Allt kunde streamas live från en studio, vilket blev en succé med över en miljon tittade minuter. Därför blir årets Järvavecka en hybrid som både kan upplevas på plats och online.

Från studion som byggs upp på Spånga IP utlovas totalt 50 timmars livesändning där det både kommer vara djupgående samtal och politiska debatter, men även humor, musik och mat, enligt arrangörerna.

"Här kan ungas röster både höras och bli hörda, oavsett om hen bor i Angered, Umeå eller Järva", skriver arrangörerna.

Temat: Valet är ditt

Järvaveckan har olika teman varje år. För 2022 går dagarna under vinjetten "Valet är ditt", med tanken att inspirera så många förstagångsväljare som möjligt att känna framtidstro och att gå och rösta i september.

"Valet är ditt handlar om att sätta fingret på att just alla val är dina. Det är ditt val vad du väljer att lägga på tallriken, likväl som att det är ditt val vilken skola du går på, vad du jobbar med och vilket parti du lägger din röst på", skriver man på hemsidan.

Mitt i har tidigare rapporterat om att alla partiledare kommer att hålla tal under veckan, utom Jimmie Åkesson. I stället kommer Teysir Subhi från Feministiskt initiativ att tala.

Högerextrema sammankomster

På måndagen rapporterade P4 Stockholm att den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla i så kallade allmänna sammankomster i anslutning till Spånga IP under veckan.

Paludan har tidigare i våras manifesterat på flera platser i Sverige genom att bränna koranen, något som orsakat upplopp och oroligheter. Enligt P4 Stockholm har han fått tillstånd att ha sammankomster varje dag under Järvaveckan, på en parkering i närheten.