Vid Träkvista torg stängdes ett av körfälten på Ekerövägen av för trafik 8 januari.

Det är en sträcka på runt 200 meter, mellan gångtunneln och den nya Coop-butiken, som nu har växelvis trafik, medan arbetet pågår med att lägga ner ledningar, inför bygget av det nya Träkvista torg och äldreboendet där.

– Det är för att säkerställa tryggheten för arbetarna som utför arbetet och skolbarnen ska kunna gå säkert till och från Sandudden. Det blir en jätteknepig situation, där biltrafiken får stå tillbaka för oskyddade trafikanterna, säger Hanna Emilsson, som är teknisk chef på Ekerö kommun.

Till mitten på april

Vägavstängningen kommer att pågå fram till mitten på mars. Därefter kommer en ny avspärrning att göras som kommer ta ungefär fyra veckor till.

– Men vi tittar på lösningar för att effektivisera och förkorta byggtiden så mycket som möjligt, säger Hanna Emilsson.

– Vid busshållplatsen kan vi eventuellt bara göra en mindre fräsning och sedan fylla på med asfalt. Det skulle korta ner arbetet med två veckor.

Hanna Emilsson är teknisk chef på Ekerö kommun.

Hanna Emilsson är teknisk chef på Ekerö kommun.

Privat

Att det tar så pass lång tid beror på det kalla vädret.

– Tjälen i marken gör att vi först måste tina den, vilken gör att arbetet tar dubbelt så lång tid. Hade det legat runt nollan och ingen snö hade det gått mycket snabbare.

Lösningar för att korta arbetet

Flaggvakter finns på plats för att reglera trafiken under morgonen och eftermiddagen. Resten av tiden regleras trafiken av tillfälliga trafikljus. Första morgonen var inte flaggvakterna på plats och trafiken blev genast kaosartat.

– Det var en miss från vår sida. Men när flaggvakterna är på plats upplever jag att det rullar på, på en acceptabel nivå. Jag skulle säga att det ökar resan med runt fem minuter.

För en hårt prövad Ekeröpendlare kan fem minuter upplevas som en evighet.

– Ja det är en enorm tid för den som suttit på 261:an. Då har tålamodet prövats enormt, jag förstår verkligen det. Men vi har ingen möjlighet att utföra arbetet på annat sätt, vi måste stänga av ett körfält för att komma vidare i bygget.